Успешно кацна уж разбил се самолет с 459 души

С щастлив край завърши полет на аварирал пътнически самолет на "Кантас" (Qantas Airways). Първо бе съобщено, че се е разбил на остров, но се оказа, че "Еърбъс А380" е кацнал успешно в Сингапур.
Самолетът е летял от Лондон за Сидни през Сингапур. Рано сутринта агенциите гръмнаха, че се е разбил край индонезийския остров Батам, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Свидетели видели експлозия в небето над остров Батам. Индонезийска телевизия излъчи кадри с отломки край летището на острова, които според нея са част от самолета на "Кантас".

Малко по-късно се оказа, че "Еърбъс"-ът е имал авария в един от двигателите, направил няколко кръга в небето над Сингапур, за да изгори част от горивото си, след което кацнал аварийно. 

Никой от 459-те души на борда - 433 пътници и 26 души екипаж, не е пострадал.

Австралийската авиокомпания прекрати полетите на всичките си самолети „Еърбъс А380 Суперджъмбо”, предаде АФП, цитирана от "Фокус".
„Ние решихме да прекратим излитания на А380, докато не сме напълно спокойни, че разполагаме с пълната информация за QF32”, съобщи изпълнителният директор Алън Джойс пред репортери в Сидни.

През 2005 г. австралийската Qantas Airways бе обявена за най-сигурната авиокомпания. Това показа статистиката на германското бюро за разследване на самолетните катастрофи ЯКДЕК (JACDEC). Класацията оценява сигурността на авиокомпаниите по броя на катастрофите и загиналите на борда им от 1973 г. 

Qantas Airways нямат нито една катастрофа и нито един загинал пътник през този период и получиха коефициент 0.00 според JACDEC.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини