ЕК прие шестия си доклад за визовата реципрочност

Европейската комисия прие днес шестия си доклад за визовата реципрочност с трети страни. В него се отбелязва, че САЩ не спазват реципрочността, като продължават да изискват визи от граждани на България, Кипър, Румъния и Полша, които са страни от Европейския съюз. Същото важи и за Канада, която има визови изисквания към гражданите на България и Румъния, предаде БТА.

САЩ и Канада смятат, че засегнатите страни все още не отговарят на всички условия за премахване на визите, които са залегнали в техните законодателства, по-точно издаването на биометрични паспорти и/или спазването на условията и таксите при отказ и за престой над разрешения срок, съобщи Европейската комисия. Тя припомни, че канадците и американците пътуват безвизово във всички страни от ЕС. Европейската комисия ще продължи диалога, за да бъде постигната пълна визова реципрочност възможно най-бързо.

Европейската комисия призова също Европейския парламент, Съвета на Европейския съюз и страните членки да обмислят как да се действа в бъдеще при тези и други случаи на неспазване на визовата реципрочност, съобщи комисията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини