Нов вот на недоверие срещу Берлускони

Италианската опозиция внесе предложение за вот на недоверие срещу премиера Силвио Берлускони, който може би предвещава края на правителството, предаде БТА, като се позова на Асошиейтед прес.

Опозиционната Демократическа партия и нейният съюзник "Италия на ценностите" заедно внесоха предложението в долната Камара на депутатите. Не е насрочена дата за обсъждането му.

Правителството на Берлускони е в хронична криза от месеци, подхранвана напоследък от твърденията за връзките му с проститутки и със 17-годишна мароканка.

Политическата криза обаче се изостри в края на миналата седмица, когато бившият му съюзник - председателят на Камарата на депутатите Джанфранко Фини официално го прикани да подаде оставка, за да прегрупира силите на разклатената управляваща коалиция. Берлускони отказа.

Сега вотът на недоверие ще принуди Фини и съюзниците му, чиято подкрепа е от ключово значение за премиера, да избират дали да го подкрепят, или да свалят правителството.

Лидерът на Демократическата партия Пиерлуиджи Берзани призова Фини и свързаните с него депутати да гласуват заедно с опозицията.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини