Екстрадираха ”търговеца на смърт” Виктор Бут в САЩ

Самолет с предполагаемия руски трафикант на оръжия Виктор Бут на борда отлетя от Тайланд за Съединените щати, предадоха световните агенции.
Бут отпътува "с малък чартърен полет", заяви служител на летището в Банкок, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Началникът на криминалната полиция в тайландската столица уточни пред Франс прес, че е съпроводил лично бившия офицер от съветските военновъздушни сили до американски реактивен самолет. Виктор Бут е охраняван от шестима американски агенти. "Тайландското правителство одобри екстрадицията на Бут. Той ще бъде екстрадиран веднага щом САЩ бъдат готови", съобщи по-рано премиерът Абхисит Веджаджива.

43-годишният бивш офицер от съветските ВВС, наричан "Търговеца на смърт" бе задържан в Банкок през март 2008 г. след среща с агенти на американското разузнаване, представили се за бунтовници от колумбийската лява партизанска групировка "Революционни въоръжени сили на Колумбия" (ФАРК). Срещу Виктор Бут в САЩ са повдигнати обвинения в трафик на оръжия за диктатори и конфликтни зони в Африка, Близкия изток и Южна Америка. Бут може да бъде осъден на доживотен затвор в САЩ. Случаят с бившия съветски офицер предизвика дипломатически конфликт между Съединените щати и Русия.

След ареста му световните агенции съобщиха, че Виктор Бут търгува с оръжие, произведено в заводи в Украйна, Молдова и България. Тогава беше цитиран и неговият помощник Смулян, според който оръжие за $5 млн. за Колумбия се намира в България.

Адвокатът на Бут - Виктор Буробин пък заяви, че решението на тайландското правителство е незаконно. 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини