ООН върна "македонския език"

Наименованието "македонски език" е било възстановено тази нощ в частта от регистъра на ООН, съдържаща информация за Македония, предаде агенция МИА.

В графата за езика на страната отново фигурира терминът "македонски", който миналата седмица по неизяснени причини бе заличен от "личната карта" на държавата. Корекцията е въведена след намесата на македонското министерство на външните работи и македонската мисия в ООН, които изпратиха писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун с искане терминът "македонски" за определяне на езика на държавата да бъде възстановен.

От секретариата на ООН увериха, че международната организация остава на своите принципи да отстоява установената практика по отношение на употребата на македонския език.

Македонското МВнР оцени заличаването на термина "македонски език" като подривно действие и заяви, че то представлява допълнителен мотив за още по-яркото отстояване на македонските национални и културни ценности в международен план и за защита на македонската национална идентичност.

В регистъра на ООН по отношение на Република Македония фигурира, че езикът е "македонски", а краткото и официално име на държавата е "Бивша югославска република Македония", припомня агенцията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини