Операция "Къртиците" хвана служител на МВР и агент на ДАНС

Служител на дирекция „Миграция” в МВР и действащ служител на ДАНС са били задържани при операция „Къртиците”, която се провежда в София, предаде Фокус.

Двамата са подкупвали служители на МВР, за да им бъде предоставена класифицирана информация.

„При реализирането на операция „Къртиците” късно тази вечер в столичния квартал „Хаджи Димитър” са били задържани двама души, които са подкупвали служители на МВР, с цел да им бъде предоставена класифицирана информация”, съобщи за Агенция „Фокус” министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Акцията е по съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС, сектор „Вътрешна сигурност” и е под ръководството на Софийска градска прокуратура. „Единият задържан е служител на дирекция „Миграция” (бивш служител на ГДБОП), който е предавал на длъжностно лице от МВР сумата от 500 щатски долара за получена информация.

Задържан е и негов съучастник - действащ служител на ДАНС,” уточни министърът на вътрешните работи.

Министър Цветанов уточни, че дейността на двамата служители е била наблюдавана през последните три месеца. „Двамата служители са осъществявали престъпна дейност, като са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари, подготовка на компютърни заготовки, чрез подкупване на служители на МВР,” – заяви министър Цветанов.

Процесуално-следствените действия и претърсванията продължават.

Заради операцията имаше засилено полицейско присъствие в столичния квартал „Хаджи Димитър”.

Припомняме:

На 16 февруари 2010 г. беше задържан директорът на дирекция "Миграция"

в МВР Стефан Христов. Под ръководството на зам.-градския прокурор Роман Василев е била осъществена операция на служители от вътрешната сигурност на МВР, на ДАНС и на НСлС, в хода на която е бил задържан шефът на дирекцията. Според първоначалните данни той е подпомагал организирана престъпна група, която се занимавала с набиране и подпомагане на чужди граждани, които влизали в България с фалшиви документи. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната ни и българско гражданство.

Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви тогава, че арестът на Христов не е свързан с уволненията в Агенцията за бежанците и обвиненията срещу бившия й началник Светослав Мичев. "Действията ни ще бъдат безкомпромисни, това е начинът "да си изчистим къщичката", добави Цветанов. По думите му се установява съпричастност към действия на Христов и на други служители на министерството.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини