Лекарите искат затваряне на Здравната каса. Преглед на националния печат

Медици поискаха ликвидиране на НЗОК

"Новинар":

Лекарите искат затваряне на здравната каса

Здравната каса да бъде ликвидирана, тъй като е неработещ инструмент. Това поискаха от Българския лекарски съюз (БЛС). Шефът на съсловната организация Цветан Райчинов предложи на мястото на НЗОК да се назначат около 15 души във финансовото министерство, които да казват как да работят здравните служители. Докторите възроптаха, че финансовият министър Симеон Дянков еднолично определял цените на медицинските услуги. „Това го има само в Северна Корея и Куба. Дянков скоро ще определя цените и на марулята, и на олиото", заяви шефът на БЛС.

Днес медиците ще излязат на протест пред парламента. Райчинов обясни, че лекарите недоволстват не заради недостатъчното финансиране, а настояват за прозрачност при разпределението на средствата за здравеопазване от НЗОК.

Филчев

"Труд":

Борисов: Филчев ми се обади след убийството на Колев

„В интерес на справедливостта трябва да кажа, че в нощта на убийството на прокурора Николай Колев главният прокурор ми се обади и ми каза да работим с всички сили по разкриването на това убийство." Това каза пред журналисти премиерът Бойко Борисов.

„Ние сме работили перфектно по този случай. Не мога да кажа дали са правили същото прокурорите, които са работили по това дело. Полицейската работа е свършена 100% и знам, че я има в делата. Оттам нататък не мога да нося отговорност след мен какво е станало", заяви Борисов.

"Монитор":

Филчев разпускал в ресторанта на Трактора

Ден след като бившият главен прокурор Никола Филчев разтръби по всички медии, че с Алексей Петров-Трактора са „на вие", вчера изненадващо смени версията си.

Ексобвинител №1 си спомни, че е гостувал в ресторанта на Трактора в басейна „Спартак" в интервю за сутрешния блок на TV7.След като паметта на Филчев се възвърна, той обяви, че двамата с Алексей се познавали от 1999 г., а той самият е ходил пет пъти в ресторанта на басейна „Спартак".Първоначално спомените му зациклиха, като в рамките на половин час Филчев смени няколко пъти версията си. Първо обяви: „На „Спартак" не съм стъпвал дори един път." Само секунда по-късно обаче получи проблясък

„Ходил съм, но не съм тренирал там, не съм плувал." След това като че ли преодоля амнезията и сподели, че е посещавал 4-5 пъти ресторанта към комплекса, но Трактора не бил там. В крайна сметка заяви, че всъщност Алексей Петров също е бил там, но „през две маси". По думите на Филчев Трактора разговарял с журналисти и хора от ръководството на прокуратурата.

"Ревизия"

"Сега":

МВР почва ревизия на престъпността на прехода

След като обявиха, че са овладели тежката организирана престъпност, управляващите ще се заемат с амбициозната задача да направят ревизия на разследванията на всички престъпления, извършени по време на прехода. "Вървим към сформирането на една доста добре организирана работна група, която да може да анализира и прецизира абсолютно всички факти и обстоятелства около всички престъпления, извършени през последните 20 години", обяви вчера вътрешният министър Цветан Цветанов.Според него така ще се разсеят съмненията на всички пострадали и техните близки, че нещо е скрито и недовършено.

Разминаваме се с Шенген

"Новинар":

 България може да се размине с Шенген през 2011 г.

България и Румъния вероятно няма да се присъединят към шенгенското пространство през 2011 г., каквито амбиции има българското правителство. Това съобщи лидерът на социалистите в Европейския парламент Мартин Шулц, който е на посещение в България. Пред БНР той подчерта, че към днешна дата германците и французите не са много склонни да се съгласят с разширяване на шенгенското пространство. На първо място като причина излизат проблемите с имигрантите и особено с ромското малцинство, което има особено значение за Франция. В Германия ситуацията била подобна, но по-скоро свързана с работниците имигранти.Шанс за присъединяване на страната ни към Шенген в средата на 2011 г. ще има, ако България докаже огромен напредък в борбата с престъпността и съдебната реформа.

Пенсии

"Стандарт":

10 хиляди на косъм за пенсия догодина

Още няколко години работа, вместо пенсия. Такава опасност грози 10 хиляди души, които трябва догодина да излязат в заслужен отдих. За това алармира вчера от парламентарнта трибуна зам.-шефът на социалната комисия Хасан Адемов, докато течаха дебатите по новия Кодекс за социално осигуряване.Причина за това е отпадането на точковата система от Нова година. Досега мъжете се пенсионираха след набирането на 100 точки, а жените - след 94. Броят им се образуваше от годините осигурителен стаж плюс възрастта. Така дамите напускаха работа на 60 години, след 34 години стаж, а мъжете - на 63, след 37 години стаж. В случай че не стигаха точки от навъртяните години труд, възрастните хора изчакваха няколко години, за да наваксат с навършването на по-голяма възраст. Сега, след като тази възможност отпада, единственият им шанс да се пенсионират е да работят още време.

"Новинар":

Българки точили гръцки пенсии

Около 670 българки и 20 българи са се възползвали от пропуски в осигурителната система на Гърция и са взимали пенсии в размер на до 500 евро месечно, съобщи гръцкият в. „Вима". Мащабната престъпна схема е била осъществявана в продължение на години от бюра за трудова заетост, които давали работа на наши сънароднички.

Главното условие за наемането било жените да са около пенсионна възраст или на 53-54 години. Нашенките получавали работа като чистачки в хотели, ресторанти и частни фирми. В същото време бюрата по труда представяли пред властите фалшив адрес за местопребиваването им в съответния гръцки град, лепели им фалшиви осигурителни таксови марки и след едногодишен престой в южната ни съседка ги връщали обратно в България.

  Заплати

 "Стандарт":

 Заплатите на ръка остават

Ще продължим да взимаме заплати и на ръка, а не само през банкомат. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, които приеха на първо четене закона за ограничаване на плащанията в брой. Ако възнагражденията се дават само по банков път, хората в малките градове и села ще бъдат много затруднени. Освен това високите такси на трезорите ще им бръкнат в джоба. Между първо и второ четене на закона ще бъде обсъдено дали таванът за разплащане в брой да бъде 5000 лева или повече.

Данъчните настояват за въвеждането на ограничението. Случвало се е да намерим 70 милиона лв. в каса. В други случаи пък трябва да възстановяваме ДДС за авансови плащания на фирми в размер на 5 млн. лева, за които нямат банково доказателство, а само лист хартия, обясниха хората на Красимир Стефанов.

Наши бойци срещу сомалийските пирати

"Труд":

Пращаме боец срещу пиратите в Сомалия

Правителството реши вчера български военнослужещи да участват в операцията на НАТО за борба с морското пиратство в акваторията около Сомалия. Акцията носи наименованието OCEAN SHIELD (от англ. ез. "Океански щит").В операцията могат да участват едновременно до пет български бойци. От Министерството на отбраната обаче уточниха за "Труд", че първоначално ще бъде изпратен само един военнослужещ от Военноморските сили. Той ще бъде част от мобилните щабове в района на африканската държава.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини