Всеки град с черно тото. Вестниците в събота

Всеки град с черно тото

На уредени мачове все повече се залага и в т.нар. черно тото, или нелегалния хазарт, показват справки на МВР. Зад тази дейност стоят задължително бивши силови групировки или известни босове от ъндърграунда.

По данни на сектор "Компютърни престъпления" в ГДБОП България няма вече населено място, където престъпни групи, усетили пропуските в законодателството, да не са опитали да устройват незаконни залагания. Антимафиотите са ударили вече 10 такива групи в София, Пазарджик, Гоце Делчев, Велинград, Благоевград и Перник.Ужилени букмейкъри са подали сигналите до УЕФА за 8-те уредени мача от родното футболно първенство, които се разследват от прокуратурата, научи "24 часа". На среща в сряда с парламентарната комисия по младежта и спорта зам.-главният прокурор Бойко Найденов обяви, че до две седмици ще съобщят кои са въпросните разследвани мачове.

След сигналите на букмейкърите УЕФА ги предоставя на Българския футболен съюз, а оттам от своя страна сезират прокуратурата. Обвинението възлага работата на ГДБОП.

Антимафиотите обаче са с вързани ръце и се въртят в омагьосан кръг. Причината е, че няма как да се изискат и получат IP адресите и акаунтите, от които е залагано в интернет на уредени наши мачове, от чуждестранните букмейкъри. Те нямат регистрация в България, а сървърите им се намират в офшорни зони - Гибралтар, остров Ман, Хонконг и т.н. По този начин няма как да стане ясно кой в България е знаел как ще заърши даден мач и е залагал солидни суми на него.

Според експерти схемата със залагането на уредени мачове, която се прилага в България, е проста.

 „24 часа"

Лекарите на протест, не искат делегираните бюджети

Стотици медици почти от цялата страна се събраха на националния протест, който се проведе днес пред Народното събрание, съобщи БГНЕС.Протестът им бе подкрепен както от синдикатите от КНСБ и КТ „Подкрепа", така и от учените от БАН.Медиците излязоха с протестна декларация до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева, в която поставят исканията си за премахване на едностранната регулация и делегираните бюджети в здравеопазването, използване на средствата от резерва на НЗОК само за дейности в извънболничната и болничната помощ, възстановяване на трипартитния принцип на управление на касата и др.Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов увери, че медиците не протестират, защото искат повече пари, а защото настояват за прозрачното и рационално разпределение на средствата за здравеопазване. Според него в момента парите не се управляват добре, защото касата е безконтролна.

 След като вчера ръководството на БЛС даде пресконференция, на която обяви намеренията си за протест, е имало реакция от ръководството на НЗОК, но тя се ограничава в работа по текстове в закони. Лекарите са категорични, че няма професия като тяхната, от която да зависи човешкият живот и заради това настояват да бъдат уважавани и ценени.

"Крайно време е българският лекар да заеме своето място - средна и над средна класа - това са лекарите в Европа, това ще бъдем и ние. Съжалявам, ще ни плащат колкото и както трябва", категоричен е Райчинов. Той подчерта, че исканията на медиците са справедливи, защото за да станеш добър лекар учиш минимум 15 години. "От тук нататък лекарите ще работят, както знаят, както са учили и няма да се съобразяват с никого. Нека да ни глобят всички. Хайде да ни затворят! Да видим какво ще стане", каза още д-р Райчинов.

„Труд"

Таралеж срещу "Демон"

Бившият вътрешен министър Румен Петков, забъркан в наркотрафика, барабар с Братя Галеви! Тази бомба хвърли вчера по БНТ шефът на митниците ген. Ваньо Танов, който беше шеф на ГДБОП по-рано. И нещо още по-шокиращо: вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди поне 3 пъти думите на Танов в интервю пред водещия на "Денят започва" Марин Маринов. Той веднъж увери, че на Танов може да се вярва, втори път каза "да" на въпроса дали информацията на Танов е достоверна и трети път отговори с "не" на въпроса дали сега научава тази новина.

Отново - както през пролетта на 2008 г., в центъра на скандала се оказа срещата на Румен Петков с дупнишките Братя Галеви, осъществена с посредничеството на Алексей Петров - главен обвиняем по делото "Октопод". Според Танов тя била записана със СРС, които изчезнали. Той не чел записа, гадаел, но стигал по гадателските пътища до извода, че на прословутата среща в басейна "Спартак" били разпределяни наркопазари между Златко Баретата и Братя Галеви. Невероятно, но факт - след разкритията на генерала Танов и министъра Цветан Цветанов репортер на "Труд" откри Румен Петков не в ареста, а на свобода - на събрание. До редакционното приключване на броя премиерът Бойко Борисов не бе открит за коментар.

 „Труд"

Човек на ГЕРБ в схема за източване на сметки

Активист от ГЕРБ и кметска дъщеря са арестувани при операция "Пластиките" в Стара Загора. Задържани са още 8 души, занимаващи се с източване на банкови карти в Европа и САЩ. Първоначално в Мъглиж е арестуван Христомир Калчев (38 г.), сочен за мозък на групата. В "БМВ"-то му са намерени 3700 евро, 2000 лв., два компютъра и флаш памет, за които се предполага, че съдържат данни за чужди сметки. По-късно в пловдивското с. Труд е задържан Иван Панев (30 г.), а в Казанлък съпругата му Деница, която е дъщеря на кмета на Павел баня Станимир Радевски. От дома им са иззети 4 скимиращи устройства, 2 компютъра и 50 пластики за карти. Антимафиотите са прибрали и Йоан Вълканов (48 г.), чийто брат е арестуван във Франция за източване на сметки. Доскоро Вълканов е бил секретар на ГЕРБ в Казанлък, кандидатирал се и за шеф на структурата.

„Стандарт"

Тримата първи с нови бронирани коли

Откакто гръмнаха Кенеди, вече нито един държавник не се качва в открит автомобил. И за да няма изненади от типа Лий Харви Осуалд, сега управниците от цял свят се возят в нещо като луксозни бронирани танкове. Тези коли се правят така, че да не привличат излишно внимание, но имат сериозна защита срещу мини и снаряди, обясниха специалисти.

До 3 години трябва да бъдат сменени автомобилите и на тримата първи държавници у нас - президент, премиер и шеф на парламента.Една такава кола, която трябва в максимална степен да гарантира сигурността на ВИП-овете, излиза 5-6 пъти по-скъпо от луксозен автомобил от най-висок клас, твърдят специалисти. Справка на "Стандарт" в каталозите показа, че цената на такива високо класни коли е около 160-200 000 лева.

Самите производители на правителствени лимузини залагат определено време за експлоатация. Причината е, че автомобилите се амортизират, след като изминат определени километри и трябва да бъдат сменени, обясняват от Националната служба за охрана.

 Сигурността е основен приоритет при придвижването и на чужди делегации, и на нашите държавници. За това и кортежите трябва да са къси, за да маневрират бързо, особено в натоварени трафици, както в София. "Такива са указанията на премиера Бойко Борисов и така е правилно. Когато е къс кортежът, той минава по-бързо по трасето и по-малко притеснява останалия трафик в града", категорични са от НСО. Дошлите у нас чужди държавни глави не искат сами да си карат колите тук, казват още елитните ни гардове. Има много малко изключения като бившия шеф на НАТО Манфред Вьорнер. Преди години Соломон Паси качи Вьорнер в трабанта си и го подкара из София, а това изправи НСО на нокти. От там обаче обясниха, че такива екшъни са единични и се дължат на внезапни желания на ВИП госта. 

„Стандарт"

Магарешки грип поваля властта

Тежък грип затръшка властта. Симптомите са режещи болки в гърлото, мъчителна "магарешка" кашлица и висока температура. Председателят на правната комисия Искра Фидосова от три дни бори вируса с народни илачи. Премиерът Бойко Борисов пък пропусна вчера парламентарния контрол заради тежка настинка. С хапчета за гърло не се разделят депутатите Кирчо Димитров и Кирил Калфин. Вирусът вършее във всички парламентарни групи. Причината за бързото му разпространение е топлото и влажно време, обясни за "Стандарт" д-р Димитър Кехайов, специалист по уши, нос и гърло в Правителствена болница. Задължително е засегнатите да пазят леглото три дни, съветва докторът. Ако се кара болестта на крак, може да се развие пневмония.

„Монитор"

Румен Петков и Трактора делили наркопазара

Бившият вътрешен министър Румен Петков и главата на Октопода Алексей Петров са участвали активно в разпределянето на наркопазара у нас. Сензационното разкритие направи вчера бившият шеф на ГДБОП и настоящ директор на агенция „Митници" Ваньо Танов. В студиото на БНТ той обясни, че ексшефът на МВР е посредничил между дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, и Златомир Иванов-Баретата.Думите на Танов по-късно бяха потвърдени и от вътрешния министър Цветан Цветанов. Той обясни, че Румен Петков е осигурявал чадър на Братя Галеви чрез посредничеството на Алексей Петров.

„Не случайно Румен Петков е описван като демон. Не е никаква изненада за мен, че именно той е посредничил между отделни криминални групировки", отсече вътрешният министър. Той допълни още, че прословутата среща между Румен Петков и Братя Галеви на басейна „Спартак" не е била за предаване на важна оперативна информация, а за преразпределяне на територии.

„Монитор"

Пилотите и водолазите запазват високите пенсии

Военните летци и водолазите ще запазят по-високите си пенсии въпреки гласувания от парламента в четвъртък на първо четене Кодекс за социално осигуряване. Според него стажът на хората, които работят при най-тежките условия, се изчислява, като една година изслужено време се приравнява към три години труд трета категория. При определяне на размера на пенсията обаче всеки три години работа се зачитат за пет години осигурителен стаж от трета категория. На практика така се реже над една пета от парите им.Искането на летците беше вече подкрепено и от военния министър Аню Ангелов. Промените ще се отразят и в кодекса преди второто четене в парламента, обясниха депутати от ГЕРБ.

Почти сигурно с поправките ще бъде удължен с година и животът на точковата система за пенсиониране. Според нея възрастта и годините стаж могат да се допълват гъвкаво. Например ако мъж на 64 г. има стаж 36 г., той пак може да получи пенсия, въпреки че по закон това става при 63 г. възраст и 37 г. стаж за мъжете. Важното е общият им сбор да е 100 точки, съответно 94 за жените. Заради гласуваните промени в Кодекса обаче тези хора вече ще трябва да покриват изцяло и стажа, и изискваната възраст. Така голяма част от близо 80 000 човека, които се пенсионират всяка година, ще бъдат  засегнати заради завареното положение.

„Монитор"

Прибраха потрошено бебе от майка му

Потрошено бебе със счупена ръка и рани по лицето и цялото тяло беше изведено от дома му в Шумен след спешна намеса на социалните власти в града. 20-месечната Лилия била "интегрирана" в биологичното си семейство след престой в дома за медикосоциални грижи в Шумен преди два дни. Заради произшествието шефът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Шумен разпореди проверки на всички случаи на реинтегрирани деца в Шуменска област. Има съмнение, че майката или друг член на семейството е малтретирал Лили системно. Момиченцето е на година и 8 месеца, но още не е проходило и не може да говори.

В четвъртък сутринта социални работнички посетили дома на 37-годишната Йълдъс Мехмедова, която има четири деца. Последното - Лили, се родило на 19 март 2009 г. и било оставено в дома за медикосоциални грижи. След няколко молби за връщане на детето в семейството и след като бабата Елка Христова станала гарант за добри грижи, на 6 октомври върнали Лили на майка й. Всички проблеми започнаха тогава, казаха пред "Монитор" баба Елка и каката Емине. Всички се дразнели, че малката не върви и не говори, а 3-годишната сестричка Елеонора налагала бебето с ръчички, издирала лицето му, биела го с играчки.

„Капитал"

Къде сбърка Европа

"Ние сме в криза на оцеляването. Ако еврозоната не оцелее и Европейският съюз няма да оцелее." Странно, но тези почти панически думи не са на някой заклет евроскептик, а на самия президент на ЕС Херман Ван Ромпой. Те трябваше да спрат поредната вълна на дълговата криза в Европа, като накарат Ирландия да приеме финансова помощ от Брюксел и да успокоят пазарите. Засега не се получи (и самият Ромпой заяви, че не е бил разбран правилно), но пък двете изречения имат и по-голямо достойнство. Те показват може би най-големия проблем на европейския паричен съюз - всеобщото разбиране, включително и на политиците, че никоя страна членка не може и не трябва да фалира. Митът се превърна в самосбъдващо се пророчество. Вярвайки в него, някои правителства си позволиха да отхлабят фискалната дисциплина. Вярвайки в него, инвеститорите (най-вече големите европейски банки) недооценяваха риска и финансираха евтино свръхзадлъжняването на някои държави. И вярвайки в него, европейските лидери през пролетта решиха да налеят 110 млрд. евро, за да предотвратят фалита на Гърция и заедно с МВФ създадоха предпазна мрежа за 750 млрд. евро, която да поеме други подобни спешни случаи.

Така неусетно рискът от фалит на някоя европейска държава влезе дълбоко в самата еврозона и постепенно се превърна в системен риск. А това изправи паричния съюз пред две опасни и почти еднакво неприемливи крайности - или да се разпадне, или да се превърне в трансферен съюз, където по-стабилните икономики (като Германия и Франция) неопределено дълго издържат по-слабите.

Според проф. Жак Мелиц от Heriot-Watt University размерът на дълговата криза е Европа се дължи именно на схващането, че държавният фалит на страна членка е невъзможен или би сложил края на еврото. "Основната философия трябва е, че ако фискалното поведение на някое правителство е безотговорно, то трябва да бъде платено от неговите кредитори и данъкоплатци. Банки могат да се спасяват, но не и държави", твърди Мелиц. Преходът към такава промяна обаче крие опасност от зараза - ако пазарите осъзнаят, че няма да се спасяват правителства, те може да откажат да ги финансират и да последват верижни фалити. "Няма безрискови решения", каза Мелиц за "Капитал". И наистина - веднага след като се заговори за спасяване на Ирландия, на световните пазари тръгнаха залагания кой ще е следващият. Засега фаворити са Португалия и Кипър.

„Сега"

Просветното министерство обмисля промяна на ваканциите

Заради разрастващите се протести ваканциите на учениците у нас могат да се променят. Просветното министерство е съставило работна група между ученици, учители и родители, които трябва да прегледат сегашния график на учебната година и да решат какви ваканции да имат децата и кога да започва учебната година. От министерството смятат, че с подготвения нов закон за училищното образование трябва да се преосмисли и подреждането на неучебните седмици.

За тази учебна година обаче графикът е утвърден и няма да има промяна въпреки протестите на ученици из страната заради кратката коледна ваканция. Така всички ученици тръгват на училище, когато и родителите им на работа - на 3 януари. Според утвърдения график на ваканциите първият учебен срок е 18 седмици.

В началото на месеца около 500 ученици от Силистра протестираха срещу твърде кратката според тях коледна ваканция. Протести има в Плевен, Шумен, Варна. Кампания върви и във "Фейсбук", където над 100 000 са се обявили за по-дълга почивка за учениците. Тази година зимната ваканция е 10 дни. Учениците обаче са недоволни, тъй като тя е по-кратка от предишни години. През учебната 2006/2007 г. децата са започвали училище една седмица по-късно - на 8 януари, а миналата година ваканцията е била до 4 януари. Учениците настояват тази година да не учат поне до 10-11 януари, за да си починат и подготвят уроците за края на срока. "Ние не искаме депутатски заплати (стипендии), искаме депутатска почивка. По-добре истинска ваканция, отколкото фалшиви бележки!", е написал Иван във "Фейсбук" групата.

„Дума"

Георги Първанов: Като не могат да управляват, правят скандали

Продължавам да смятам, че въпреки демонстрираната силовост, резултатите показват, че управляващите не се справят с кризата, особено в икономическата и в социалната сфера. И това не е само мое мнение. Питайте лекарите, питайте и пациентите. Чуйте хората от науката, хората от бизнеса. Те ще кажат същото, защото България видимо изостава в сравнение с другите европейски страни по основни показатели. Преди всичко от гледна точка на ръста на брутния вътрешен продукт, на състоянието на реалната икономика, а аз мисля, че това е основният критерий, който трябва да имаме предвид в оценката на правителството.

- Споменахте науката. Кой според вас има интерес от съсипването на БАН, на висшето образование?

- Тук въпросът може би трябва да бъде зададен в две части. Първо, защо няма интерес в институциите, в хората, които олицетворяват държавността, от продукта на българската наука. И това го казвам не само като упрек към сегашното правителство, това за съжаление е един от дефектите на прехода. Но сега това е доведено до крайност със заявените намерения на практика да се ликвидира БАН със структурни промени, които ще я обезличат, ще я обездвижат. Тъкмо поради тази причина заявих, че ако бъде приет такъв законопроект, аз ще съм един от онези, които най-категорично ще се противопоставят. Успоредно с това веднага искам да кажа, че съм за това да се обсъдят внимателно и то вътре, в самата академия, не само на ниво ръководство, но и в научните звена, идеи за трансформацията на академията, за да може тя да бъде едно модерно научноизследователско звено. Да се обсъдят идеи за много по-ефективни връзки с университетите, а не за механично прехвърляне на отделни институти към тях, за една по-голяма и реална мотивация на бизнеса да инвестира в българската наука и обратно - за обвързване на научните изследвания с реалната икономика. Защото действително ние не можем да си позволим да произвеждаме продукти, които са никому ненужни.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини