Филчев може да избяга. Вестниците в неделя

"Труд":

 НАТО слага щит над България

 28-те лидери на НАТО одобриха новата стратегическа концепция на алианса и изграждането на противоракетната отбрана (ПРО). "Радвам се да обявя, че за първи път имаме съгласие за разработването на възможности за ПРО, която да е достатъчно силна, за да покрие цялата европейска територия на страните от НАТО и населението им, както и САЩ", заяви президентът Барак Обама. Системата за ПРО ще включва разполагането на американски ракети прехващачи и радари в Европа. Членките на алианса ще дадат 200 млн. евро за свързването на съществуващите противоракетни елементи с US системата."България не е в челните редици при обсъждането на ПРО, но беше важно процесът да се стартира", каза президентът Георги Първанов. Той изрично уточни, че не са обсъждани технически детайли за разполагането на противоракетния щит. Според него евентуалните ни ангажименти по финансирането ще са минимални, тъй като основната тежест ще се поеме от САЩ. За да покрива територията ни, не е необходимо елементи на ПРО да бъдат разположени у нас, каза външният министър Николай Младенов.

"Стандарт":

Обама ни хвали за Афганистан

"България е ключов фактор за НАТО и САЩ в процеса на евроатлантическата интеграция и развитието на Балканите и региона". Това заяви американският президент Барак Обама по време на личната си среща с българския си колега Георги Първанов. Двамата разговаряха след лидерската вечеря в Лисабон, където се провежда срещата на върха на НАТО. По време на разговора Първанов, Обама и генералният секретар на Алианса коментирали и разширяването на НАТО, като американският президент още веднъж похвали действията на България в рамките на организацията. "За пети пореден път присъствам на среща на върха на Алианса и мога да отбележа, че този форум е исторически. Приемането на концепцията за противоракетната отбрана, където Русия участва, и стартирането на прехода в Афганистан са теми, към които НАТО се стреми от години", каза Първанов.

Цветанов за Филчев

"Труд":

Филчев може да избяга, смята Цветанов

Бившият главен прокурор Никола Филчев би могъл да избяга от страната. Това заяви пред Нова телевизия вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.По думите му Филчев и бившият секретен служител на ДАНС Алексей Петров "се познават много добре".Пресъздадох всичко това, което се тиражираше през последните няколко години от близките на убития прокурор Николай Колев. И това всъщност дава основание да бъдем много по-прецизни, за да не остават подобни съмнения в близки хора на убития, каза още министърът. Той се съгласи, че Филчев има страшен имидж.

Спипаха бивш съдружник на Трактора

"24 часа":

Откриха нелегален алкохол у бивш съдружник на Алексей

Близо половин тон алкохол без бандерол е бил открит във винарска изба на Валентин Шотев, бивш съдружник на Алексей Петров.Предприятието е на "Българска винена компания" и се намира в с. Златовръх, Асеновградско. Митничари и служители на икономическа полиция намерили в избата общо 405 л мастика и бидони с гроздова ракия. Алкохолът не е бил описан в складовия дневник и е е иззет. Съставен е протокол за нарушение на митническиярежим. В събота избата бе затворена."В петък дойдоха митничари и взеха нещо, сега не работим", обясни охранител. Шотев не бе открит за коментар.Той е бивш комсомолски секретар на МВР до 1989 г. Притежава дялове в още 12 фирми. Шотев е бил съдружник с бившата барета Алексей Петров във фирмата "Лева груп".

БАН

"Стандарт":

Академици делят пенсии с младите

Невероятно, но факт! По една четвърт от пожизнените си пенсии ще отделят българските академици и член-кореспонденти за младите учени.Решението огласи вчера директорът на Института по биофизика Андон Косев.Пожизненото възнаграждение на академиците е 2000 лв., а на кореспондентите - по 653 лв.Сумите ще бъдат отчислявани в специален фонд.Младите кадри на БАН получават изключително ниски заплати и ще ни напуснат. Утре няма да можем да компенсираме тази загуба за нас и за държавата, каза още Косев.

Ученици на протест

 "24 часа":

Ще ви резнем пенсиите, щом намалявате ваканцията"Сега вие определяте ваканцията ни, след време ние - пенсията ви!" С такъв плакат близо 1000 ученици от Шумен излязоха на протест срещу съкращаването на коледната им ваканция.Те напомниха, че има организация във фейсбук 3 януари да стане ден за национално бягство от училище."На кой ученик му се ходи на училище - те са много малко. Това е вече извращение на демокрацията!" Така премиерът Бойко Борисов коментира искането на учениците да почиват повече от 10 дни за Коледа и Нова година, след като депутатската ваканция ще е близо 20 дни.

Данъчни дебнат по празниците

"Стандарт":

Данъчни се маскират като Дядо Коледа

Данъчни ще дебнат по коледните и новогодишни концерти. Ще има масирани проверки за укрити хонорари, съобщи шефът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Бирниците ще ровят в приходите както на изпълнителите, така и на организаторите на концертите и собствениците на заведения. Очаква се на проверка да бъдат подложени дори частните партита. Стотици пъти са скочили приходите от платени данъци и осигуровки от певци от началото на акциите за укрити хонорари, казаха от НАП. Много от изпълнителите вече са регистрирани по ДДС, а някои изпълнители дори се осигуряват на заплати от 20-30 хиляди лв., съобщиха данъчните.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини