Наш ученик реши най-трудната задача от геометрията

19-годишният Радко Котев реши Аполониевата задача

Ученикът от Националната природо-математическа гимназия Радко Котев представи решение на Аполониевата задача, което изуми науката, тъй като загадката тормозила човечеството близо 2000 години.

Като ученик на Евкалипт, Аполоний доразвива неговата задача да се построи окръжност, която минава през три дадени точки. Задачата на древногръцкия математик е да се построи окръжност, която се допира до три обекта. Най-интересният случай е, когато имаме три дадени окръжности и търсим друга окръжност, която се допира до тях. Именно това положение разглежда и Радко Котев – пише в. „168 часа”.

„Мотивира ме фактът, че тази задача е трудна за математиците. Тя е поставена 260 г. пр.н.е. и до този момент съществуват четири доказателства, които изпълняват условието окръжността да се построи с линия и пергел. В същото време Питагоровата теорема, която е също почти толкова стара, има над 100 известни решения” – разкрива Радко Котев.

Оригиналното решение на Аполониевата задача изгаря в Александрийската библиотека. До този момент през вековете са правени само четири опита за решение на задачата и при това от математици, останали в историята. Най-ранното решение на Аполониевата задача предлага Виет през 16-и век. След него опити правят Понселе, Жергон и Петерсен. Така допреди две години, когато учителят по математика на Радко Котев споменава на своите ученици за задачата, недоказана до днес.

„Две години работих над проекта. Направих чертежите, но доказателствената част ми отне много време. Изчетох всичко по въпроса в интернет” – разказва ученикът. „Това, което намерих, беше лесно да се види, по-лесно беше да се види, отколкото да се докаже. В крайна сметка една сутрин се събудих и написах решението”, разказа Радко Котев. Първи с решението се запознават неговите учители. Малко по-късно идва и световното признание. Радко Котев печели специалната награда в Европейското състезание за млади учени в конкуренция с 85 проекта от цял свят. Състезанието се провежда в края на месец септември в Лисабон. Всички в журито са убедени, че гениалният млад българин е променил математиката завинаги. „Аполоний Пергски би му свалил шапка” – шегуват се учителите на Радко.

„Обичам тази наука, защото всичко около нас е математика. Интересно ми е как нещата са приложими на практика. Съвременните джипиес системи примерно се основават на Аполониевата задача за определяне на местоположението на Земята” – споделя Радко Колев. Неговите планове са да продължи образованието си в Шотландия.

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини