Широколентовият интернет - основно право на човека?

След пет години 60 до 80 на сто от руснаците ще ползват широколентов интернет. Това е обещал министърът на комуникациите на Руската федерация РФ Игор Щеголев.

В момента широколентовият интернет е около 30%, според днешните публикации, които цитират министъра, а в предишни публикации се говори че 11 на сто от населението на Русия ползват такъв достъп. Предвижданият от министерството на комуникациите ръст 2,5 пъти през следващите 5 години, а до 2020 г.- над 3 пъти.

Този ръст ще доведе и до увеличаването на персоналните компютри. В момента в Русия са в употреба около 62 млн. компютъра. През  2015 г. броят им ще се увеличи 1,8 пъти, след още 5 години - 2,2 пъти., в сравнение с 2009 г.

Прогнозата е съвсем реалистична според представители на големите телекоми - "Вимпелком", МТС и "Мегафон". Компаниите от бранша планират големи инвестиции в мрежи за широколентов интернет.

Преди по-малко от месец из руските медии се тиражираше новината за премахването на „виртуалното неравенство” със закон. Председателят на Съвета на президента по правата на човека Михаил Федотов заявили, че "правото на достъп до интернет трябва да бъде утвърдено със закон като едно от основните права на човека". За което се подготвя законопроект, в който държавата се задължава да предостави на руснаците широколентов достъп на цялата територия на страната.

Министерството на комуникациите не е утвърдило техническата част за решаването на  проблема с „виртуалното неравенство”. Предлагани са два варианта - за Wi-Fi достъп в селата  или чрез системата за  цифрова телевизия. Третии вариант, който вече се използва в Индия, е да се изградят безплатни интернет центрове по един на няколко села. Комуникационните услуги в малките селища са 2-3 пъти по-скъпи, откъдето и възниква проблемът с неравенството.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини