Нощ на погроми след президентските избори в Беларус

Хиляди демонстранти се събраха в центъра на Минск в неделя вечерта, за да протестират срещу изборите, за които предварителните допитвания показваха, че се печелят от президента Александър Лукашенко, предаде АФП. Късно през нощта стана ясно, че Лукашенко е събрал 79,67% от гласовете.

Демонстрантите пренебрегнаха предупрежденията на Лукашенко да няма протести, както и тези на силите за сигурност, които по-рано използваха звукови гранати и палки за да разпръснат група протестиращи. Въпреки всичко, вечерта хиляди хора се стекоха на основния площад в столицата на Беларус, където властите издигнаха огромна ледена пързалка и коледно дърво в опит да обезкуражат протестите.

Слушайки изказванията на опозиционни лидери, осъждащи изборите, демонстрантите развяват националния флаг на Беларус и знамето на Европейския съюз, и скандират „За свобода”, „Не на ГУЛАГ” и „Да живее „Беларус”.

Кандидатът за президент на Беларус Владимир Некляев бе приет в болница с черепно-мозъчна травма след сблъсъци на полицията с протестно шествие на опозицията. Прессекретарят на Некляев съобщи, че кандидатът за президент е бил набит от служителите на реда, докато протестиращите са се отправяли към Октомврийския площад в Минск. В резултат на това той е загубил съзнание и е бил отведен в болница. Друг кандидат за президент, Николай Статкевич, също съобщи, че има нанесени травми от служителите на реда.

По-късно събралите се на Октомврийския площад опозиционни се отправиха в посока на сградата, в която се помещават ЦИК на Беларус, правителството и парламента.

Кандидатът от опозицията Андрей Саников заяви пред множеството на площад „Независимост”, че „диктатурата” на Лукашенко ще падне. „Тук Беларус получи независимостта си през 1991 г. и днес тук диктатурата на Лукашенко ще падне”, каза той.

Последва щурм на сградата на правителството. Но много скоро след това милицията е преминала в контранастъпление, а опозиционерите отново са се оказали на площада.

Сред допуснатите в сградата са кандидатите на президентските избори Андрей Саников и Николай Статкевич.

В центъра на Минск са пристигнали подразделения на Вътрешни войски на Беларус, които са изтласкали протестиращите поддръжници на опозицията надалеч от сградата на правителството. На площад „Независимост” е пристигнала военна колона, както и машини на милицията за превоз на задържани.

Началникът на ГУВД в Минск Леонид Фармагей съобщи, че обстановката в центъра на беларуската столица е стабилизирана. По думите му, „служителите на милицията са действали правомерно, в рамките на закона”. Но кореспондент на Газета ру съобщава, че частите на ОМОН да действали грубо, използвали са сила включително и срещу жени. В последните минути на разчистването, служителите на ОМОН са обкръжили групи от демонстранти, журналисти и случайни минувачи и методично са ги биели. Не е известна съдбата на опозиционните кандидати за президентския пост.

Около 10 000 милиционери войници от редовната армия са взели участие в разпръскването на демонстрантите в белоруската столица.

При разпръсването на протестната демонстрация в Минск са пострадали и много журналисти. Също така служители на КГБ на Беларус са задържали кандидата за президент Дмитрий Усса. Появи се информация, че някои от кандидатиралите се за президент на страната са били преместени от следствения арест в КГБ на Беларус. Възможно е да бъдат обвинени в опит за държавен преврат.

На организаторите на протестите в центъра на Минск от 19 декември ще бъдат предявени обвинения за организиране на масови безредици и участие в тях.

Председателят на Европейския парламент Йежи Бузек е възмутен от насилието над кандидата за президент на Беларус Владимир Некляев.

„Това страхливо нападение над кандидата за президент е възмутително и позорно”, заявява Бузек по повод побоя над опозиционера. Йежи Бузек посочва, че „е шокиран от случилото се”.

„Този стил на поведение е неприемлив за международната общност. Настоявам президентът Лукашенко незабавно да прекрати това насилие и да накаже отговорните за това”, отбелязва той.

„Гражданите на Беларус заслужават да живеят в демократична държава. изразявам дълбокото си уважение към всички, които се борят с мирни средства това да стане реалност”, допълва председателят на Европарламента.

Съединените щати решително осъдиха насилието в Беларус, в деня на президентските избори, се казва в изявление на посланика на САЩ в Минск, публикувано на сайта на дипломатическата мисия.

„Ние сме особено обезпокоени от прекомерното използване на сила от страна на властите, включително побоя и задържането на няколко от кандидатите за президент и насилието срещу журналисти и активисти на гражданското общество”, отбелязва дипломатът.

„Нашата тревога е предизвикана от информацията, че кандидатът за президент Владимир Некляев е бил насила отведен от болница в Минск в неизвестна посока. Ние настояваме за незабавното му и безусловно връщане”, се казва в съобщението.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини