Българите още сме оптимисти

Половината българи очакват новата 2011 година да бъде по-хубава за страната от отминаващата 2010 г. Три пъти по-малко са онези, които очакват тя да е по-лоша. Това сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ за периода 3 – 10 декември при реализирани 1000 интервюта в цялата страна, съобщиха от центъра. Изследването е проведено по метода на полустандартизираното интервю.

Налице е пряка обвързаност между очакванията за това каква ще бъде 2011 година за България и очакванията за предстоящата нова година в личен план.

Оптимисти за предстоящата година по-често са младите (на възраст между 18 и 29 години) и трудовоактивните (между 40 и 49 години), високообразованите, представителите на интелигенцията и на частния бизнес, жителите на градовете-областни центрове, заможните, както и симпатизантите на ГЕРБ и на „Атака”.

16% от интервюираните изразяват опасения, че идващата 2011 година ще бъде за България по-лоша от настоящата, а 15% са скептичните за бъдещата 2011 в личен план. Сред очакващите 2011 г. да е по-лоша от отиващата си година (както за страната, така и в личен план) преобладават хората на възраст над 59 години, нискообразованите, живеещите в селата, ромите и бедните (живеещите с големи лишения и в мизерия).

Две трети от респондентите, които гледат на управлението на ГЕРБ с надежда, очакват новата 2011 година да бъде по-добра за страната от отминаващата 2010 г. Съвсем различна е картината при онези, които гледат с притеснения на управлението. Едва една трета от тях очакват новата година да е по-добра за България от старата.

Две трети от българите, които гледат с надежда на управлението на ГЕРБ, очакват 2011 да е по-добра от 2010 в личен план и само 6% прогнозират, че може да е по-лоша за тях, предаде Фокус.

36% от притесняващите се от управлението на ГЕРБ очакват лично те да са по-добре през 2011, а 26% – да са по-зле. Видно е, че надеждата за по-добра година в личен план взема връх дори сред скептичните към управлението на ГЕРБ българи.

Общественото мнение изглежда разколебано в отговор на въпроса дали хората гледат с надежди или с притеснения на управлението на ГЕРБ. 45% споделят, че гледат по-скоро с надежда на управлението, а 42% – по-скоро с притеснения.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини