Снежен хаос в Европа

Европа остава в плен на студената вълна. Снегът затруднява работата на повечето европейски летища - във Франция, Белгия, Германия и Великобритания.
Най-натовареното европейско летище - "Хитроу" край Лондон, обслужва ограничен брой полети. Стотици пътници прекараха нощта на летищните терминали поради анулиране или закъснение на полета им. Сред блокираните пътници на лондонското летище има и българи, съобщи Би Ти Ви. Компанията, с която пътуват, не има е осигурила храна и вода, българите са принудени да спят по пода на летището. Пътниците са там на свои разноски, като има голяма вероятност да не могат да излетят и днес.
Според прогнозите из цяла Великобритания се очакват нови снеговалежи.

Около 300 полета бяха отменени на летище Франкфурт в Германия заради студената вълна, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. Пистите са отворени и сняг не вали тази сутрин, но следобед се очаква снежна покривка до 3 сантиметра. 

Вчера близо половината от предвидените 1329 полета бяха анулирани главно заради затварянето на други европейски летища. Стотици пътници, чакащи полета си, пренощуваха на походни легла на летището. Салоните на аерогарите са пълни с блокирани пасажери.
Германската жп компания "Дойче бан" също съобщи за множество закъснения по линиите си. 

В Париж отново заваля сняг, което доведе до затваряне на летище "Орли" и до значителни закъснения в градския и железопътния транспорт. Пистите на "Орли" бяха затворени поради силните снеговалежи. За половин час натрупа около 10 см сняг и достъпът до летището е силно затруднен. Летище "Роаси", северно от Париж, днес работи нормално. Вчера вечерта около 40 процента от полетите бяха отменени и към 3000 души спаха на аерогарата.
Френските държавни железници предупредиха, че по линиите й може да има закъснения от цял час. 

Белгия също бе парализирана от обилните снеговалежи. В Брюксел и на много други места наземният градски транспорт е спрян. Значителни закъснения са отчетени по линиите на скоростните влакове "Талис" и "Евростар", които свързват Брюксел с Париж и Лондон.
Международната аерогара в Брюксел работи със сериозни затруднения.
Един човек дори загина в парализираната от снега Белгия. Покривът на хамбара в южната провинция Люксембург, в който мъжът работел, рухнал под тежестта на натрупалия сняг.
Тежките зимни условия предизвикаха 670 километра задръствания по пътищата на Белгия. В областта Валония (Южна Белгия) най-големите проблеми са по магистрала Брюксел - Люксембург.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини