Доган аут от политиката заради ДС. Преглед на националния печат

Доган аут от политиката заради ДС?

"Сега":

Доган е готов да напусне политиката заради ДС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган е готов да се оттегли от политиката, ако държавата поеме курс към пълна лустрация на агентите на бившата Държавна сигурност", съобщи пред "Сега" считаният за дясна ръка на Сокола депутат от ДПС Камен Костадинов. Вчера ДПС подкрепи твърдо евентуалната лустрация с уточнението, че трябва да се стигне докрай.

"Ако се каже А, да се каже и Я! Ще настояваме, ако има лустрация, то тя да бъде до дъно, до партийния секретар и до кадровия офицер, а не избирателна с изваждане на някой, който е неудобен, пред скоби", обяви Камен Костадинов пред ТВ7. Той допълни, че не изразява личното си мнение, а позицията на партията. Според Костадинов лустрацията трябва да засегне всички щатни партийни секретари, всички участници във възродителния процес, всички офицери. "Не може вербуваните лица, които в много случаи са жертви, да бъдат заклеймявани, а тези, които са ги вербували и са ги притискали да доносничат, да минават в графата професионалисти", смята той.

Прогноза

"Монитор":

Две трети предричат пълен мандат на Борисов

Две трети от българите вярват, че правителството на ГЕРБ ще изкара пълен четиригодишен мандат. Това показват данните от проучване на НЦИОМ, реализирано в страната преди броени дни.

Общо 66% от анкетираните смятат, че кабинетът на Бойко Борисов ще се задържи начело на държавата през следващите две години и половина до парламентарните избори, които трябва да се състоят в средата на 2013-та. Едва 14 на сто от участвалите в допитването са песимисти за това, че ГЕРБ ще управляват държавата дотогава, като през последните шест месеца техният дял е нараснал само с 3%. Вярващите в успеха на правителството са най-вече хора в трудовоактивна възраст, между 30 и 49 години. Убедени в шансовете на премиера Бойко Борисов и неговите министри са също така и високообразованите, както и жителите на София и по-заможните българи.

Подслушват и футболисти

"Труд":

 След министри - и 30 футболисти на подслушване

Издавал ли е съдът разрешения за подслушване на министри, шефове на агенции и комисии? Този въпрос зададе вчера "Труд" на водещи магистрати, след като премиерът Бойко Борисов обяви относно хората във властта: "Те трябва непрекъснато да са под стрес и да знаят, че са наблюдавани".

Обобщен, отговорът на компетентните юристи звучеше така: "Не казваме. И да знаем, че има разрешен контрол над някой висш държавен служител, ние сме задължени по закон да го запазим в тайна".

3400 души в България са били обект на специални разузнавателни средства, а покрай тях само за година са били слушани общо 100 000 души, научи вчера "Труд". Сред следените тайно сигурно е имало и властимащи. Подслушвани са 30 футболисти, а също и шефове на клубове.

Пенсионираме се на 63

"24 часа":

2011: В пенсия на 63 години с точно 37 г. стаж

Мъжете в България догодина ще излизат в пенсия само ако имат навършени 63 г. и 37 г. осигурителен стаж. За жените пък новата схема е възраст 60 г. плюс 34 заработени години. Това предвижда окончателният вариант на Кодекса за социално осигуряване, приет преди дни от парламента. Точковата система, която позволяваше хората, на които не им стига заработено време, да си го допълнят от възраст, отпада.

Вариантът е да се купи стаж, като не е вярно, че всички трябва да броят по 4000-5000 лв., обясни Йосиф Милошев, юрист в Националния осигурителен институт. Толкова солено можел да излезе само пълният 5-годишен период, който законът позволява да се купи. В масовия случай на хората не им стигали по няколко месеца или година. Цената на месец стаж е 74,76 лв., което е 17,8% от минимума за самоосигуряващи се. Това важи вече и за обучението във висше или полувисше училище.

Бебето от Г. Оряховица - мъртвородено

"Сега":

Цветанов вече се оправдава за акцията срещу лекарите в Г. Оряховица

Вътрешният министър Цветан Цветанов, който обвини от парламентарната трибуна лекари от Горна Оряховица в умишлено убийство на новородено, започна да оправдава скандалния им арест.

"Всичко, което сме предприели като действия, е на база информацията, с която сме боравили", заяви вчера Цветанов по БНТ. От обясненията му става ясно, че единственото основание да арестуват четирима лекари, че това е съдържанието на записаните със СРС разговори и нито едно друго доказателство. "За мен е нелогично на 17-ия или 20-ия час ти да водиш разговори, че едно дете още мърда, още е живо, не е сложено в кувьоз и не е извикан специалист, за да прегледа това дете и да му се окаже най-необходимата и важна медицинска помощ. Защото, когато се ражда едно дете и когато в документите към края на разговора, който се води вече някъде на 20-ия час, се говори, че то трябва да бъде премерено и трябва да е под 500 грама, сами разбирате, че това не кореспондира с реалните факти" посочи Цветанов. Според него трупчето било 700 грама. Нямало никаква логика и в това на 17-ия или на 18-ия час то да бъде сложено в кувьоз.

"Труд":

Бебето от Горна Оряховица е било родено мъртво

Бебето на 17-годишното момиче от Горна Оряховица е родено мъртво, на 25седмици. Това съобщи БНТ, като цитира съдебномедицинската експертиза, която е изготвена от петима лекари.Становището на експертите се базира на аутопсията и множество химични и хистологични изследвания. Обемът на цялата документация надхвърля 40 страници.Заключенията на експертите са предадени днес на разследващите органи. По наша информация бремеността на ученичката е била нежелана и не е била регистрирана никъде, момичето е криело този факт и от майка си.

България с ново рекламно лого

"Новинар":

Отказваме се от розата като символ на България

Розата вероятно вече няма да е рекламно лого на България. Промяната може да стане при изготвянето на изцяло нова рекламна стратегия на страната ни. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предположиха, че логото може да бъде заменено с ново, по-атрактивно за туристите.

Розата е официално лого на страната ни от 2004 година, когато беше наложена от правителството на Симеон Сакскобургготски и изработването й ни струваше 240 000 лева. Средствата бяха отпуснати по комуникационната стратегия по присъединяването на България към Европейския съюз.

Изготвянето на новата цялостна рекламна стратегия ще струва 2 822 900 лева. Тя трябва да е готова до декември 2011 година. Проектът се реализира по оперативната програма „Регионално развитие", като до няколко месеца ще бъде избрана и фирмата изпълнител.

Заменяме цигарите с наргилета

"Стандарт":

Минаваме на наргилета

Нова мода е на път да се роди у нас. Най-страстните пушачи вече сменят пурите с наргилета, за да продължат с пушенето в заведенията. Докато димят с чибука в заведение, няма как да бъдат глобени, защото в новата наредба за условията и реда на тютюнопушене на обществени места наргилето не фигурира като забранен атрибут в заведенията, за разлика от тънките и дебелите папироси. "Не закачайте наргилетата, нека първо се оправим с цигарите и пурите", коментира за "Стандарт" д-р Маша Гавраилова от здравното министерство. Тя допълни, че в магазините се продават наргилета, които са предназначени освен за димене на тютюневи листа и на изсушени плодове и билки. У нас няма традиция да се пушат наргилета за разлика от южната ни съседка Турция. Нищо чудно обаче водните лули, които са широко разпространени в арабските страни от стари времена, да започнат да се налагат и у нас.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини