САЩ отхвърляха идеята за нови преговори със КНДР, Москва държи на подновяването им

Белият дом отхвърля идеята за нови многонационални преговори със Северна Корея, заявявайки, че Пхенян трябва първо да промени войнственото си поведение, предаде Асошиейтед прес.

Прессекретарят на президентството Робърт Гибс вчера каза, че не е планирано да се иска отчет от губернаторът на американския щат Ню Мексико Бил Ричардсън след посещението му в Северна Корея по-рано тази седмица. Ричардсън обяви, че Пхенян ще допусне отново инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в основния си ядрен комплекс.

Губернаторът посочи, че жестът на Севера да не предприема ответни действия във връзка с южнокорейските военни учения може да послужи за основа за нови шестстранни преговори. Гибс обаче заяви, че КНДР изобщо не е готова за подобни преговори и че Вашингтон иска помирителни действия, а не думи.

Москва държи на възобновяването на шестстранните преговори и ще съдейства за решаването на проблемите между Пхенян и Сеул с политическо-дипломатически средства, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление след среща между руския заместник външен министър Алексей Бородавкин и посланика на Северна Корея в Москва. Дипломатите обсъдили възможните мерки за понижаване на напрежението на Корейския полуостров. Русия потвърдила позицията си в ползва на подновяването на шестстранните преговори за уреждане на ядрения проблем на Корейския полуостров, за нормализиране на отношенията между участващите в преговорите страни и за създаване в Североизточна Азия на механизъм за гарантиране на сигурността.

През последните дни Северна и Южна Корея бяха на ръба на война, заяви вчера китайският посланик в Организацията на обединените нации Ван Мин по време на дебати в Съвета за сигурност на ООН с участието на 150 ученици от САЩ и чужбина. Все още се надяваме, че двете страни ще съумеят за запазят спокойствие, ще се въздържат от конфликт и ще седнат край масата за преговори. Споровете им не са от вчера, а от десетилетия, така че едва ли проблемите помежду им ще се решат за една нощ, отбеляза Ван Мин.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини