Обвиняват британските синоптици за снега

Метеорологичната служба на Великобритания е знаела за нахлуването на лошото време на острова, доста преди снегът и студът да парализира Обединеното кралство, но не са съобщили на населението, пише днес Daily Telegraph, цитиран от КРОСС.

Още през октомври синоптиците са предупредили правителството на Великобритания, че ще има много студена зима, но не се решили публично да обявят за това, страхувайки се, че отново ще бъдат критикувани за погрешни дългосрочни прогнози. През 2009 година те обещаха горещо лято, но то пък беше хладно и дъждовно. Не се сбъдна и прогнозата за топла зима през 2009 - 2010 - зимата се оказа най- студената за последните 30 години.

„Работата е там, че ние не знаем дали можем да вярваме на метеорологичната служба", цитира вестникът думите на наблюдателя на Би Би Си за околната среда Роджър Харбин.

В случая с ранните студове и снегове, които парализираха Великобритания, синоптиците предупредиха няколко дни преди снеговалежа, но вече беше много късно. Представителите на метеорологичната служба са обещали пред изданието, че по молба на хората те ще започнат да публикуват шест и 15-дневни прогнози.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини