Здравните фондове стават застрахователи

Дружествата за доброволно здравно осигуряване ще станат застрахователни. Това се предвижда в проекта за промени в Закона за здравното осигуряване, който е изготвен от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите, публикуван вчера на сайта на здравното министерство.

След обществено обсъждане проектът ще бъде разгледан от Министерския съвет. Целта е дейността на фондовете за доброволно здравно осигуряване да се поеме от застрахователните дружества.

Те трябва да имат право да извършват дейност по застраховка „Заболяване“ или по застраховка „Злополука“ и „Заболяване“. Предвижда се дружествата да имат право, ако пожелаят, да получат лиценз и за други видове застраховки, като така разширят дейността си.

Тези, които не желаят да разширяват работата си, а се занимават само със здравни осигуровки, ще могат да запазят наименованието „здравноосигурително дружество“. Здравните фондове трябва да приведат работата си в съответствие с новите изисквания за една година.

От здравното министерство обясниха, че промените се налагат, за да бъде съгласувано българското законодателство с европейското.

Главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Димитър Ленков обяви, че най-доброто е да има равнопоставеност на пазара, а такава сега няма, защото се запазва монополът на здравната каса. Според него една година е малък срок, за да може фондовете да изпълнят финансовите изисквания, и по тази причина на тях ще могат да отговорят само най-големите дружества.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини