В Германия подозират умишлено заразяване с диоксин

Германските власти имат данни за престъпни действия при заразяването с диоксин на ферми в страната. Мазнини за промишлена употреба са били смесвани с мазнини за храна на животни и птици. Така са заразени яйца и свине с диоксин, който е канцерогенен, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Говорител на министерството  на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите каза, че все още не е известно колко животновъди и птицевъди са засегнати.

Министърката на селското стопанство Илзе Айгнер заяви, че земеделците са жертва на ситуация, предизвикана от престъпни деяния.

Около 4700 ферми и земеделски стопанства са временно затворени заради риск от заразяване с диоксин, обяви снощи министерството на селското стопанство.  Германската селскостопанска федерация оцени щетите на 40 до 60 милиона евро седмично и поиска да бъде създаден помощен фонд с постъпления от доставчиците на животински храни.

Мазнините, които се добавят към фуража, са произведени от "Харлес унд Йентцш" (Harles & Jentzsch). Те са в основата на скандала със заразяване с диоксин, открит в продукти, изнасяни от германски предприятия за Холандия и Великобритания.

Заразата с диоксин предизвика безпокойство в Европейската комисия. Скандалът е огромен, защото за няколко дни са били убити 8 хиляди кокошки-носачки, а от магазините в Германия бяха иззети яйца, пилешко и пуешко месо. Според германските ветеринарни власти Германия няма търговия с България на замърсени с диоксин продукти и суровини.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини