Запада за отлагането на България за членството в Шенген

Редица западноевропейски и американски медии обръщат внимание на почти сигурното отлагане на членството на България и Румъния в Шенгенското сводобно пространство.

Вчера "Франс прес" съобщи, като се позова на анонимни дипломати от Брюксел, че двете балкански страни ще бъдат отложени най-рано за октомври, но и тогава присъединяването им към Шенгенската зона остава проблематично - заради техническа неподготвеност и несигурност по границите, където продължава незаконните трансфери на имигранти от югоизток и контрабандата на акцизни стоки.

"ИЮ Обзървър" подчертава, че на границата на България с Турция на ГКПП Капитан Андреево не се осъществява ефективен контрол на имиграционните и контрабандните процеси, което тревожи редица членове на ЕС, на първо място Франция и Германия, но и още половин дузина правителства. Окончателното решение за членството на София и Букурещ в Шенген ще бъде взето на 24 февруари на среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

Отвъд океана пък в. "Лос Анджелис таймс" посвещава цяла статия на Балканите като зона на корупция и организирана престъпност. Изданието отбелязва, че заради нерешените проблеми с корупцията и натиска, който ЕК оказва на България и Румъния, последните членове на Съюза, импулсът за разширяване на 27-членния блок към Западните Балкани е загубил инерция.

Двете държави не трябвало да бъдат допускани твърде рано в Шенген, защото това щяло да се отрази неблагоприятно върху общата европейска сигурност, заключава вестникът, цитиран от БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини