Половин България купува цигари на черно. Преглед на националния печат

„24 часа": Уж магистрала, а знаците стоят

От месец някогашното летище на магистрала "Тракия" след разклона за Цалапица вече не съществува. Мантинели разделиха на две трасето, наричано "отсечката на смъртта" заради многобройните катастрофи в този участък.

Ограничителните знаци за 80 км в час обаче стоят. Километър преди аварийната писта започват предупрежденията за намаляване на скоростта. Някои шофьори изобщо не ги зачитат, но други по инерция се съобразяват, установи репортерска проверка. В района продължават да стоят катаджии и да глобяват, съобщиха онзиден читатели. "Обадих се на 121 и поисках да ме свържат с КАТ - Пловдив, за да сигнализирам за тази нередност", каза читателят ни В. И. Не ме свързаха и ми пожелаха приятен ден. Затова се обръщам към вас, добави той. Не може да се похарчат милиони за нова мантинела, а да стоят ограниченията, възмущава се нашият читател.

Другото летище в района на с. Оризово още не е премахнато напълно. То попада в територията на Пловдивска и Старозагорска област.

Все още не са монтирани мантинелите докрай, обясни шефът на областното пътно управление в Пловдив Атанас Ташков. В участъка, за който той отговаря, работата била свършена.

Според катаджии знаците трябва да бъдат свалени от стопанина на пътя. А това е агенция "Пътна инфраструктура". Униформените приветстват промяната, като твърдят, че тя ще намали катастрофите в тези зони.

 

„24 часа": ДАНС се оплаква от депутати на Яне, били арогантни с агентите

Държавната агенция за национална сигурност ще сезира етичната комисия на парламента заради депутати от партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост".

Това обяви шефът на Комисията за контрол на ДАНС Камен Костадинов. Той обясни, че заради фалшифицираната подписка на РЗС за референдум за нова конституция прокуратурата е образувала проверка, която е възложена на ДАНС.

Затова вчера в родното ФБР са извикани трима депутати от РЗС. Те според Костадинов са се държали много арогантно с агентите и затова службата ще сезира етичната комисия.

"ДАНС е извършила проверката на подписката на РЗС, тъй като при 500 000 подписа се отива директно на референдум. И ако това е извършено на база на фалшификация и злоупотреба с лични данни на български граждани, това е заплаха за националната сигурност", коментира шефът на ДАНС Цветлин Йовчев.

На въпрос - защо не оставихте ГРАО да си свърши работата, Йовчев каза: Получихме директен сигнал, препратен по компетентност от председателя на НС. В него се съдържаха конкретни факти и обстоятелства, беше подкрепен с видеоматериал, който даваше достатъчно основание да се счита, че е възможно да са направени нарушения при тази подписка, включително такива, които се класифицират от Наказателния кодекс. В тази връзка бяха предприети необходимите действия да се извърши проверка.

Според Камен Костадинов родното ФБР трябва да установи как в подписката са се включили лични данни на български граждани без тяхното съгласие.

Занапред всички подписки за референдум ще бъдат проверявани от ДАНС, ако има сигнали, че застрашават националната сигурност, обясни депутатът от ДПС.

 

„Труд": Вафладжия с 35 млн. лв. дълг

Работник в цех за вафли от търновското село Първомайци дължи 35 млн. лв. данъци  на държавата, научи "Труд".

От 2005 г. 30-годишният вафладжия Станимир Геров се води собственик на фирма "Гея-96" ЕООД с предмет на дейност детективска, охранителна и търговска дейност.

Фирмата няколко пъти е сменяла регистрацията си на различни места из страната за десетина години, преди да бъде прехвърлена на Геров.

Детективското бюро е било създадено през 1996 г. със седалище в столичния квартал "Борово" от Рашко Вълчев Григоров.

В крайна сметка дружеството "акостира" при Станимир Геров с данъчна и адресна регистрация на ул. "Цар Симеон" в Долна Оряховица.

От началото на 2006 г. бирниците безуспешно се опитвали да намерят длъжника. "Всяка година данъчни и полицаи ме питат за него. От 5-6 години този човек не живее в Долна Оряховица. Миналото лято служители от НАП за пореден път дойдоха с полиция и ме помолиха да ги заведа на адреса", обясни вчера кметът на Долна Оряховица Григор Минков. Там обаче данъчните попаднали на семейство, което се занимава с цветарски бизнес.

"Станимир е със средно образование и е свястно момче. Вероятно е бил подлъган за 1000-2000 лева и му е прехвърлена задлъжняла фирма. Той не е играч в тези схеми, а само бушон", разсъждава Минков.

 

„Труд": Шефът на "слушалките" не знаел какво е записал

Шефът на Дирекция "Оперативни и технически операции" (ДОТО) Румен Иванов не е бил запознат със съдържанието на разговорите между шефа на агенция "Митници" Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов, депутати и министри, чието съдържание бе оповестено последния месец. Именно неговата служба обаче е осъществила подслушването на Танов.

По думите на Иванов той отговарял само за техническото осигуряване на специалните разузнавателни средства (СРС).

Това се разбра от изслушването му снощи в парламентарната подкомисия за контрол на СРС. След него депутатите чуха за втори път и Пламен Георгиев, прокурора, който е поискал употребата на СРС срещу Танов.

Георгиев нашумя покрай делото "Софийски имоти". Той не бил питан дали до него са стигали точно тези разговори, които бяха извадени от в. "Галерия". Георгиев обаче потвърди още на първата среща с депутатите миналата седмица, че е получавал текстови материали от тези разговори, но не си спомня съдържанието им.

Така продължава да тъне в мъгла отговорът на основния въпрос, който измъчва депутатите от спецкомисията - кое е длъжностното лице, преценявало дали записаното от телефона на Танов е оперативно интересна информация.

Или го е сметнал за ненужно и изпратил за унищожаване.

 

„Стандарт": Качак за народа

Качак за всеки джоб ще бори контрабандата с цигари. Това предложи митничар номер 1 Ваньо Танов пред депутатите. Според него, 30 на сто от изпушените папироси у нас са нелегални и за тях не е платен акциз. В половината държава пък изобщо няма лицензирани магазини. "Булгартабак" трябва да пусне една-две марки на народни цени. Така хората с ниски доходи ще започнат да купуват тях, вместо контрабандни стекове, обясни Танов. Друг вариант българите да спрат търсенето на черно е намаляването на акциза върху рязания тютюн. Така свиваните на ръка цигари ще излизат много по-тънко. Идеята на Танов бе посрещната скептично от финансистите. Според тях, това са сметки без кръчмар. На практика дори при нулева себестойност за кутия цигари трябва да се плати 2,96 лева акциз. Като се добави ДДС-то, цената скача до 3,55 лв. В същото време евтини контрабандни цигари могат да се намерят по 2,50-3 лева.

Отделен въпрос е, че евтините цигари ще върнат спомена за марките "Ударник" и "Шипка", популярни сред народа като качак.

Танов поиска и законови промени, каквито ще бъдат обсъдени в понеделник с МВР и Министерството на правосъдието. Идеята е полицаи и митничари да имат еднакви права при действията си срещу контрабандата.

„Стандарт": Бойко на лов за мутирали бръмбари

Капан за мутирали бръмбари ще заложи премиерът Бойко Борисов. "Внимателно ще проследим всички участници и през годината, и през предишните лета във всичките тези скандали", зарече се Генерала. Той ще проведе серия от разговори с всички служби, за да се разбере най-после откъде текат записите, стана ясно от стенограмата на заседанието на Министерския съвет вчера, където Борисов разясни бъдещите си действия на министрите. "Аз съм убеден, че това не е случайно, че това е една много добре подготвена операция", категоричен е премиерът. Според него има "елементарен начин да се засече достоверността на един разговор". Това обаче ще се случи, след като излязат резултатите от проверките и експертизите на СРС-та. Дали са "пипани" записите можело да се установи по разпечатката на мобилните оператори. Там стриктно се отразявала продължителността на разговора. "Машините са капсуловани, отбелязват започването и завършването на разговора, защото от там си взимат парите, а ние съответно ДДС от разговорите", обясни Борисов. Той е убеден, че разговорите, които е водил, са удължени с по 120-130-150 секунди. Това пък позволявало да се вмъкват отделни думи и изрази и с това записът да прозвучи по желания от манипулаторите начин. "Неслучайно, за две години, виждате, че не могат да намерят за какво да се захванат като нарушение и вече стигат до такъв битовизъм - да правят компромати, компилации, да подбират средства, чрез технически средства да правят компрометиращи записи от по няколко разговора", гневи се премиерът. Той посъветва министрите да работят "в пълна концентрация за събиране на приходите до стотинка". Борбата щяла да продължи с пълно темпо.

Като пример за първите задачи на министрите той посочи спешното връзване на аптeкитe с НАП, както стана преди дни с бензиностанциите. Цигари пък ще се продават само в специализирани пунктове, където ще има митничар, граничар, полицай и камера. "Докрай ще отидем с тези хора. Това, което е било, няма да им се върне", зарече се Генерала.

„Монитор": Трактора обвинен в рекет и опит за убийство

Главата на престъпната група Октопод Алексей Петров вчера получи обвинение за рекет, придружен с опит за убийство. Това научи „Монитор" от източници сред разследващите.

Бившата барета, известен с прякора си Трактора, е изнудвал плевенския бизнесмен Георги Цветанов да прехвърли безвъзмездно акции от обща фирма. За да бъде „по-убедителен", Петров използвал заредена пушка, която опирал в челото на финансиста. За това престъпление Трактора може да бъде осъден на доживотен затвор.

В момента бившият командос е обвиняем по 8 пункта. Той отговаря пред правосъдието за създаването на две престъпни групи. Първата банда, състояща се от него, Антон Петров-Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев и Николай Велков, се е занимавала с пране на пари и данъчни и финансови престъпления.

Втората банда, отново ръководена от Трактора, пък се е занимавала с рекет и изнудване. В нея са участвали и Марчело Джотолов и Антон Петров. Така голямото дело „Октопод" беше разделено на три разследвания. В отделни папки бяха извадени и доказателствата, събрани за дейността на бардаците на Алексей Петров.

Междувременно вчера част от престъпната група, станала известна като Октопод, се сдоби с нови обвинения. Бандата, ръководена от Алексей Петров-Трактора, ще трябва да отговаря пред съда за пране на пари и данъчни престъпления.

„Монитор": Москва се поклони на жертвите

Рейтингът на президента на Русия Дмитрий Медведев и на премиера на страната Владимир Путин върви надолу през януари, пише в. "Ведомости", цитирайки изследване на "Левада център".

Дейността на Медведев се одобрява от 69 на сто от руснаците, което е с 6% по-малко от декември м.г. Рейтингът на Владимир Путин също падна, но със 7 на сто, и в момента е на отметката 72%. За Медведев този показател не е минималният досега - през пролетта на 2009 г. той беше 68%. За Путин това е минималният процент от пролетта на 2008 г. Специалистите, направили проучването, обяснили, че падането на рейтингите на управляващия тандем се наблюдава в началото на всяка година.

Междувременно сп. Esquire състави  списък на нарушенията на закона от страна на Владимир Путин.

Става дума за "прегрешенията", които е извършил не само на поста президент и премиер, но и в началото на политическата му кариера.

Според списъка Путин три пъти е нарушил правилата за движение по пътищата ­ два пъти като президент и един път като премиер. Два пъти не си е сложил предпазния колан и един път е пренебрегнал каската, докато карал мотоциклет на три колела. Освен това според "Новая газета" веднъж автомобилът, в който се намирал Путин, е блъснал 5-годишно момче. Случаят е от 1997 г., когато Путин е заемал длъжността началник на главното контролно управление на президента на Русия.

В живота на политика е имало и не чак толкова трагични произшествия. Според Esquire по време на командировка в Германия Путин посетил еротично шоу, а това било в разрез с моралния кодекс, приет от КПСС.Относно привличането на Путин към наказателна отговорност, то с такава инициатива излязоха лидерът на руските комунисти Генадий Зюганов и юристът Алексей Навални. Претенциите на Зюганов бяха относно нарушения по време на предизборната агитация, а според Навални руският премиер незаконно летя със самолет Бе-200 по време на гасенето на пожарите м.г. Путин не беше наказан по нито една от тези точки.

 

„Монитор": Атаката е срещу мен, но няма да ме разколебае

„Атаката е срещу мен, просто те я водеха постъпателно, за да дестабилизират, да вкарат клин между различни министри в  правителството и да станем лесна плячка." Така премиерът Бойко Борисов коментира компроматните телефонни записи по време на вчерашното заседание на кабинета, става ясно от стенограмата му.

Според министър-председателя публикуването на записите е една много добре подготвена операция.

„Само че когато аз съм ги знаел тези работи, те са били още мънички", добавя премиерът по адрес на тези, които го атакуват. Защо "тази обективна медийна общност не поиска тези, които пускат тази информация, да пуснат за шест или за три месеца всичко, което сме говорили?", пита риторично премиерът и сам дава отговора: "Защото тогава вече всички ще видят колко принципни и безкомпромисни сме. А подбират един или два и манипулират разговора, защото им е изгодно."

Борисов е категоричен, че когато излязат решенията и проверките от експертизите на звуковите файлове, ще се види, че са манипулирани

Записите били по-дълги от оригиналните разговори със 120, 130, 150 секунди и в тях се "появяват думички или изрази, които просто ни омаскаряват". За две години нямало за какво да се захванат като нарушение и затова стигнали да битовизъм - да правят компромати, компилации, чрез технически средства да правят компрометиращи записи от по няколко разговора.

„Дневник": Международната организация по труда: И през 2011 безработицата ще остане висока

И през 2011 г. основното предизвикателство пред световните икономики остава разкриването на нови работни места. Изводът е от доклада "Глобални тенденции на пазара на труда 2011" (Global Employment Trends 2011) на Международната организация по труда (International Labour Organization - ILO). Той е първият, който отчита ситуацията на пазара на труда по време на икономическото възстановяване от световната финансова криза.

Според доклада тенденциите за възстановяване на икономиката не са придружени от увеличение на нивата на заетост.

През 2010 г. броят на безработните в световен мащаб достигна 205 милиона души. Макар промяната да не е голяма в сравнение с предишната година, това прави 27.6 милиона повече хора без работа от регистрираните през 2007 г. Според проучването няма големи шансове тази година заетостта да си възвърне нивата отпреди кризата. След като достигна 6.3% през 2009 г., световното равнище на безработица за 2010 г. беше 6.2%. За сравнение - преди началото на кризата то беше 5.6 на сто.

Тези данни ярко контрастират с подобряването на няколко ключови макроикономически индикатора, отбелязва ILO. Сред тях са световният БВП, потреблението, инвестиции в дълготрайни материални активи и световната търговия. Те дори са надвишили своите нива, регистрирани през 2007 г.

Възстановяването на пазара на труда обаче се оказа по-различно, посочва докладът. В развитите икономики и Европейския съюз се наблюдава постоянно увеличаване на броя на безработните. От друга страна, в развиващите се региони ситуацията плавно се подобрява.

 

„Сега": Почти половин България купува цигари само на черно

Почти половин България е рай за контрабандата, тъй като там никой не купува цигари с бандерол. Това призна шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който вчера бе привикан в парламентарната бюджетна комисия да отчете как се бори с нарушенията, за да се запълнят пробойните в бюджета.

"В 40% от населените места в България няма легитимни места и легитимни търговци за продажба на цигари. Причината за това не е изискването търговците да се регистрират по ДДС. Просто дистрибуторите не купуват цигари за тези населени места, понеже там няма население, което да ги купи", обясни Танов пред депутатите. Митничар №1 добави, че 2.5 милиона българи изпушват на година около 16.5 млрд. къса, от които около 5 млрд., или около 35%, са купени евтино от черния пазар.

Независими експерти дори твърдят, че нелегалните цигари владеят около половината от пазара у нас, а според Центъра за изследване на демокрацията в повечето големи градове в близост до южната ни граница делът на контрабандната стока е над 50%.

Според Танов през 2010 г. приходите от цигарени акцизи са с 200 млн. лв. под събраните през 2009 г. Той обясни спада с увеличението на ставката - при всеки 10% повишение на акциза контрабандата расте с 4-5%. От началото на 2010 г. акцизът скочи с 46%.

Има голям натиск за внос на контрабандни цигари от трети страни заради високия акциз у нас, каза митничар №1. Основните потоци идват от Гърция, Китай, Молдова и Украйна. 80% от задържаните цигари са на ГКПП "Кулата". Танов посочи, че от средата на 2010 г. масово у нас започват да влизат контрабандни цигари от Гърция. Наскоро еврослужбата за борба с измамите ОЛАФ установила, че там четири фабрики бълват стока, без да плащат акцизи.

 

„Дума": Сложиха ВМЗ на тезгяха

Проект на стратегия за приватизация на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД - Сопот, прие правителството вчера, като го предлага на Народното събрание за одобрение. Ще бъдат предложени 118 000 000 акции, представляващи 100 на сто от капитала на дружеството, което е създадено през 1936 г. и е носител на всички най-високи държавни отличия. 23 600 000 от акциите може да бъдат платени с непарични платежни средства. До участие в процедурата ще се допускат инвеститори, които имат опит в управлението и организацията на дружества, произвеждащи отбранителна продукция и продукция с гражданско предназначение. Изрично изискване е да не са регистрирани в офшорни зони.

Приватизацията ще стане с конкурс в един етап. Поради спецификата на ВМЗ процедурата ще протече при стриктно спазване на всички изисквания на индустриалната сигурност съгласно Закона за защита на класифицираната информация, правилника за неговото прилагане, наредбата за общите изисквания за гарантиране на индустриалната сигурност и задължителните указания на ДКСИ за прилагането на принципите и мерките в областта на индустриалната сигурност.

60 на сто от крайната комплексна оценка на офертите ще се формира на база на предлаганата покупна цена, 30 на сто от размера на инвестициите и 10% от предложената средносписъчна численост на персонала.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини