Данъчното се похвали с увеличени приходи през миналата година

Димитър Димитров

65,5 милиона лева са събрали през миналата година служителите на офиса на Националната агенция по приходите в Кърджали. Това е с милион и половина повече от 2009 год. Парите са от данъци и осигуровки. Само при здравните осигуровки ръстът е 3,5 млн.лева. Това съобщи пред журналисти шефът на офиса Димитър Димитров. Той каза още,че 84 000 граждани и фирми са преминали през поделението на НАП в Кърджали. 22 000 души са направили справки за здравния си статус.20 000 са подали данъчни декларации.

  Димитров представи актуални моменти от кампанията на НАП за събиране на данъци и осигуровки през настоящата година. Той каза, че срокът за подаване на данъчни декларации през 2011 г. ще бъде до 2 май. Тези които ги внесат по-рано и платят налозите си до 10 февруари получават 5 % отстъпка. За фирмите срокът е 31 март и отстъпката е 1 процент. Те обаче трябва да подадат декларациите си по електронен път.

 Заплащането  и тази година е по банков път, чрез пощенски запис, по Интернет или на гише.

Самоосигуряващите  се лица трябва да подадат декларация за започване, спиране и възобновяване на дейност.Техният минимален месечен размер на налога се определя спрямо доходите им през 2009 г. Ако той е бил 5400 лева се внасят 420 лева. Минималния доход за регистрираните тютюнопроизводители е 2000 лева.Приспадат им се  60%  нормативно признати разходи. Остават данъчните облекчения за млади семейства при теглене на ипотечен кредит.

Георги Кулов.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини