Революция на пържените картофки в рекордна политическа криза

Протестът през януари в Брюксел, който премина под мотото "Срам", е бил организиран от петима младежи. В него участваха 30-40 хил. души.

Рекордът за най-продължителна политическа криза ще бъде достигнат днес от Белгия, а от утре ще бъде счупен.

Това съобщават изданията в кралството, цитирани от БТА, в навечерието на събитието, за което се очаква широк международен отзвук. Медиите отбелязват, че досегашният рекорд е принадлежал на Ирак - 249 дни без правителство

Няколко месеца след предсрочните избори в Белгия, в страната още не е съставено ново правителство. На практика Белгия е без кабинет още от 24 април, когато след спор между националните партии правителството на Ив Льотерм подаде оставка.
В основата на кризата са разногласията между холандскоезичната Фландрия и френскоезичната Валония. Политиците от фламандските партии настояват за максимална децентрализация на Белгия, като всяка провинция да разполага със своите данъчни постъпления.

Днес бяха оповестени работните заключения на Дидие Рейндерс, определен от краля на Белгия да изготви доклад за възможностите за съставяне на нов кабинет. Според заключенията всички участници в преговорите имат воля за намиране на решение.

Три остават основните теми, по които се търси съгласие - административни въпроси за статута и развитието на Брюксел, разпределението на отговорностите между местните и федералните администрации, съставянето и разпределението на бюджета. Срокът, в който докладът трябваше да бъде завършен, изтече вчера, но бе удължен с нови две седмици.

На този фон младежи отново планират символични протести, наречени "Революция на пържените картофки". В Льовен при акцията безплатно ще бъдат раздадени 300 опаковки пържени картофи на минувачи, в Антверпен се планира парти с диджеи, а в Лиеж ще бъде направен т. нар. "флаш-моб" - предварително планирана и организирана акция, в която голяма група хора се появява внезапно на обществено място и в продължение на минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотива отново внезапно, сякаш нищо не се е случило. 

Медиите отбелязват, че протестът през януари в Брюксел, който премина под мотото "Срам" (на снимката)  и с участието на 35 000 души, е бил организиран от петима младежи.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини