Повишена радиация в АЕЦ "Фукушима 1", започнала е верижна ядрена реакция

Японската АЕЦ „Фукушима 1” преди земетресението

Водороден газ, използван за охлаждане, избухна в японската АЕЦ "Фукушима 1", пострадала от земетресението. Експлозията бе съпроводена с изхвърляне на бял дим. Пострадаха четирима специалисти, работещи в централата. Според оператора на централата "Токио електрик пауър" експлозията е станала след трус, при който покривът и външните стени на блока на реактора се срутили.

Инцидентът стана тази сутрин на първи реактор от АЕЦ "Фукушима 1", разположена на 240 километра северно от Токио, информира ИТАР-ТАСС. По-рано в този реактор започна неуправляема ядрена реакция и част от горивото се спече. За да не бъде разрушен корпусът, част от радиоактивната пара бе изпусната в атмосферата, а после персоналът започна да подава с пожарни помпи морска вода в охлаждащия контур.

Местните власти наредиха на жителите да евакуират зоната в радиус от 10 км около централата. На намиращите се извън този периметър беше препоръчано да не излизат от домовете си и да уплътнят вратите и прозорците на жилищата.

По-рано бе съобщено, че радиацията пред портала на ядрената централа надхвърля нормалното равнище над 70 пъти, а в диспечерската стая на първи реактор - над хиляда пъти.

АЕЦ "Фукушима 1" е разположена в град Окума от префектура Фукушима и включва шест реактора с обща мощност 4,7 гигавата, което я нарежда сред 25-те най-големи ядрени електроцентрали в света, информира БТА.

"Токио електрик пауър" съобщи, че е изпусната радиоактивна пара и от четири реактора на АЕЦ "Фукушима 2". Радиоактивният елемент в парата няма да засегне човешкото здраве и околната среда, увериха властите. Населението в района е евакуирано.

Броят на загиналите и безследно изчезналите в резултат на опустошително земетресение и последвалите вълни цунами в Япония надхвърли 2500 души, по най-нови данни на полицията, съобщи ИТАР-ТАСС. Досега властите официално са потвърдили гибелта на 900 души. Броят на безследно изчезналите надхвърля 1600.

Има жертви и сред участниците в спасителните операции. В префектурите Мияги, Ивате и Фукушима, които пострадаха най-тежко от стихията, са загинали двама полицаи. Изгубена е връзката с други 55 полицаи.

Няколко селища в североизточната част на страната бяха ударени от вълни цунами с височина до 10 метра и се превърнаха в руини. Активни спасителни работи там все още не се провеждат поради опасност от нови силни трусове и цунами.

Най-малко 30 души бяха ранени днес при серия нови земетресения в префектурите Нагано и Ниигата на крайбрежието на Японско море. Силата на най-мощния трус беше 6,7. Разположената в Ниигата АЕЦ не е пострадала.

Двете префектури нямат отношение към североизточното крайбрежие на остров Хоншу.

Земетресението с магнитуд 8,9 е най-силното в историята на съвременна Япония. То е довело до изместване на оста на Земята с 15 сантиметра и до съкращаване на деня с 1,6 микросекунди, според предварителни изчисления на геофизика от НАСА Ричард Грос, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Това изменение е малко по-голямо от предизвиканото миналата година от земетресението в Чили с магнитуд 8,8. Тогава оста на Земята се измести с 8 сантиметра, а продължителността на деня се съкрати с 1,26 микросекунди, отбелязва агенцията.

"В глобален мащаб такива мощни земни трусове няма да нанесат катастрофални последствия на нашата планета", заяви Грос. "Оста на земята се променя непрекъснато под въздействието на измененията в атмосферното налягане, преместването на водните маси на Световния океан и други явления", добави той.

Нов силен трус с магнитуд 6,8 беше регистриран тази сутрин край източния бряг на Япония, опустошен от мощно земетресение и цунами, съобщи Американският институт по геофизика, цитиран от Франс прес.

Властите предупреждават, че продължава да съществува риск от нови силни трусове. Експерти предполагат, че именно вчерашното земетресение вероятно е провокирало сеизмична активност и в други райони на страната.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини