Вече 6 японски ядрени реактора са без охладителни системи

В пострадалите от земетресението в Япония атомни елекроцентрали "Фукушима 1" и "Фукушима 2" вече са престанали да функционират охладителните системи на общо шест реактора. Това съобщиха днес японски експерти по ядрена сигурност, предаде ИТАР-ТАСС.

Не действат системите за охлаждане на първи, втори и трети блок на "Фукушима 1" и първи, втори и четвърти блок на "Фукушима 2".

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обяви, че японските власти са я уведомили, че са започнали процедурите по инжектиране на морска вода в авариралата ядрена електроцентрала "Фукушима 1", предаде Ройтерс.

Базираната във Виена агенция на ООН за ядрен надзор съобщи също, че съгласно съобщенията от Япония след първоначалните повишени нива на радиация около пострадалата от земетресението АЕЦ през последните часове се наблюдава тяхното спадане.

Освен това компанията оператор на централата - "Токио илектрик пауър къмпани" - е уверила, че експлозията е станала извън същинската част на реактора, която е невредим.

В съобщението на МААЕ се посочва също, че досега са евакуирани около 140 хиляди души от зоната около двете АЕЦ в префектура Фукушима", пострадали от труса с магнитуд 8,9 по скалата на Рихтер.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини