Иран използва деца-войници, за да потуши протестите

Правозащитни активисти съобщиха, че ислямското управление в Иран използва деца-войници срещу антиправителствените протести, пише „Обзървър”. Тактиката е в нарушение на международен закон, забраняващ употребата на непълнолетни военнослужещи.

Международната кампания за човешки права в Иран заяви, че военнослужещи на възраст между 14 и 16 години са въоръжавани с палки и оръжия и им е било наредено да нападат демонстрантите, които се опитват да провеждат събирания в Техеран.

Децата, които очевидно са събирани от селски райони на страната, съставляват около една трета от иранските сили, изпратени като противодействие на размириците в столицата.

Свидетел разказва, че е бил нападнат от деца на приблизителна възраст от 12 години. Впоследствие те са й казали, че идват от далечни на столицата селища и са били привлечени от обещание да им бъде дадена храна.

Преди три дни иранските сили за сигурност убиха трима души в западната провинция Кюрдистан, като тримата са част от участниците в покушение, убило четирима еколози близо до град Санандай.

Силите за сигурност в Иран често влизат в сблъсъци с екстремисти от разклонение на Кюрдистанската работническа партия (ПКК), която се въоръжи през 1984 г., за да започне борба за автономна етническа държава в Югоизточна Турция и се приютява в някои от иракските североизточни гранични провинции.

Подобно на Ирак и Турция, Иран има голямо кюрдско малцинство, живеещо предимно в северозападната и западна част на страната.

Иран отхвърля обвиненията на западни правозащитни организации, че дискриминира етническите и религиозни малцинства в страната.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини