АЕЦ „Фукушима” без охлаждане, ситуацията критична

Остава критична ситуацията в АЕЦ „Фукушима” в Япония след разрушителното земетресение, което разтърси страната в петък.

Компонентите от ядрено гориво във втори реактор на засегнатата от земетресение АЕЦ в Япония отново са „напълно изложени” на въздух, подхранвайки опасенията за частично разтапяне на неохладения ядрен материал.
Въздушното налягане в реактора в централата „Фукушима”, разположена на 250 км северно от Токио, внезапно се е покачило, след като вентилационната система е била изключена по грешка, съобщава телевизия Ен Ейч Кей.
Инцидентът е блокирал потока от вода, охлаждаща реактора, което е довело пълно излагане на горивните компоненти около 16:00 часа българско време.

По-рано японският енергиен оператор „ТЕПКО” обяви, че разтапянето на горивните пръчки в засегнатата от земетресение японска АЕЦ, не може да бъде изключено като вероятност, след като нивото на водата, охлаждаща системата, е паднало значително.

Инженерни екипи се борят да охладят три реактора в АЕЦ „Фукушима-1”, засегната от две експлозии. От „ТЕПКО” са започнали да изпомпват морска вода в реактора, за да го охладят.

До момента няма данни за значително изтичане на радиация от реактора.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че има минимален риск за здравето на гражданите заради радиоактивните изтичания от авариралите японски ядрени реактори.

„От информацията, с която разполагаме за радиационните нива, става ясно, че има минимален риск за гражданите на Япония”, заяви говорителят на СЗО Грегъри Хартъл. Той посочи, че изтичането на радиация не е било голямо. Освен това всички хора вече са евакуирани от засегнатите райони.

Във връзка със случващото се в японските атомни електроцентрали ще се проведе разследване на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Радиационният фон във всичките 27 страни в Европейския съюз е в допустимите норми, авариите в японските атомни електроцентрали засега не са повлияли на нивата на радиацията в Европа, съобщи говорител на унгарското председателство на ЕС.

Междувременно продължават спасителните операции след разрушителното земетресение. От цял свят в Япония пристигат спасителни екипи. Днес в Япония пристигнаха нови спасители от Австралия, Нова Зеландия, Русия, Мексико и Тайван. В спасителните операции вече участват експерти от Южна Корея, Китай и САЩ.

Общо 94 страни са предложили помощ на Япония, сочат данните на японското външно министерство. Девет международни организации също са изразили желание да помогнат.

Днес Южна Корея е добавила още 102-ма души към своя екип. Южнокорейските спасители издирват оцелели в град Сендай, префектура Мияги.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини