17 труса ни люляха за 16 часа. Преглед на националния печат

"Монитор": Стефан „загрял" с грабеж преди банката

27-годишният Стефан Петров, който държа шестима заложници при опит да обере клон на Инвестбанк в Сливен, е заподозрян за втори грабеж. Това научи „Монитор" от свои източници. Екипът от разследващи, в който влизат най-опитните сливенски криминалисти и обвинители, е получил данни за идентично престъпление, което е било извършено преди около месец. Тогава човек със същото описание е извършил въоръжен грабеж в града. Нападателят  отново е носил тъмни дрехи и качулка, тип шапка, която е скривала цялото лице с изключение на очите.

„Тогава е използвал същите думи, с които е накарал жените от банката да му дадат парите", обясниха криминалистите.

В момента се сравняват описанията на жертвите и при двата случая. Имаме изключително много съвпадения", коментира пред „Монитор" източник от разследването.

Полицейският екип смята, че с първия грабеж Петров е събрал смелост и е започнал да мисли за по-голям удар. В момента всички оперативни полицаи в Сливен са изкарани на улицата, за да търсят информация за евентуален съучастник, който е имал Стефан.

"Новинар": СДС обвини земеделския министър в лобизъм

Ръководството на СДС отправи обвинения в лобизъм срещу земеделския министър Мирослав Найденов. Той е лобирал за определени проекти, които са били на фирми, неотговарящи на изискванията, заяви председателят на предизборния щаб на партията Борис Марков.

От СДС вече са подали сигнал в парламентарната комисия за борба с корупцията, сезирана е и прокуратурата. Според Марков тогавашният зам. изпълнителен директор на държавен фонд „Земеделие" Светослав Симеонов е написал обяснение до Калина Илиева, която тогава беше изпълнителен директор.

От документите, с които СДС разполага, ставало ясно, че Симеонов е получавал обаждания от администрацията на министър Найденов за съдействие на проекти на фирми, които не отговаряли на правилата.

"24 часа": 17 труса ни люляха за 16 часа

17 труса люляха Манастирските възвишения и района около Симеоновград за около 16 часа. 12 афтършока има след първото земетресение  в 21,04 ч в понеделник с магнитуд 3,4 по Рихтер. Три по-слаби има след второто в 10,29 вчера със сила 3,6, каза Емил Ботев от Геофизичния институт на БАН. Между първите и вторите нямало пряка връзка, въпреки че ставало дума за съседни блокове.

"Трусът вчера бе усетен доста силно. Около 1200 деца от 3-те училища, 2-те детски градини и яслата бяха изведени превантивно навън за около половин час", каза кметът на Симеоновград Милена Рангелова.

"Монитор": Трактора праща биячи в „Петрол"

Биячи от охранителна фирма, близка до главата на престъпната група Октопод Алексей Петров, щурмуваха две поредни вечери централата на дружеството „Петрол" АД. Основната сграда на компанията се намира  на столичния булевард „Черни връх".

Според запознати биячите на Трактора били пратени от него в подкрепа на един от съдружниците в петролното дружество Денис Ершов. Преди повече от половин година той влезе в конфликт с доскорошния си съдружник Митко Събев и оттогава прави всякакви опити да овладее компанията.

Преди два дни Ершов решил да използва освен правни аргументи и физическа сила в спора си със Събев. Според източници на „Монитор" в неделя и понеделник скандалният руски олигарх изпращал частни гардове на охранителна фирма в централния офис на „Петрол". Около 30 биячи се появили в неделя пред офиса на „Петрол" заедно с адвокат. Те се опитали да накарат дежурната охрана да си тръгне, тъй като Ершов притежавал документ, който доказвал, че дружеството вече е наело нова охранителна фирма - „Спартак секюрити". Последната е част от кръга фирми, близки до Алексей Петров и компанията „Лев корпорация".

"Стандарт": Баш майстори на Дръзки

Фрегатата "Дръзки" ще лази до Либия. Баш майстори на борда й ще оправят в движение гордостта на военноморския ни флот. Шефът на отбраната Аню Ангелов обяви специална обществена поръчка за "някои аварийни ремонти по време на операцията, преди нея и след нея". Ще направим всичко възможно да замине така, както трябва", каза Ангелов. 160 души екипаж отплават на 1 май. 12 командоси, обучени като щатските тюлени, ще пазят гърбовете на военните и майсторите. Спецотрядът е от секретното поделение "Тихина" край Варна и това е първата му мисия. Решението за нея взема днес кабинетът.
Изпращането на "Дръзки" ще струва около 1,5 млн. лв. на месец. Очаква се фрегатата да е в Средиземно море до 90 дни. Командировъчните на моряците ще са колкото на рейнджърите ни в Босна и Херцеговина.

"24 часа": Тръгва чистка на чиновници пенсионери

Хората в пенсионна възраст ще бъдат освободени от администрацията, обяви вицепремиерът Симеон Дянков.  Днес на заседание на кабинета ще се приеме постановление, според което всеки, навършил годините за заслужен отдих, ще получи едномесечно предизвестие. Той смята, че няколко министерства не спазвали закона и държали пенсионери на работа. Във финансовото нямало такива случаи.

"Социалният министър Тотю Младенов да намери пари за увеличаване на минималната работна заплата, в бюджета няма пари." Това каза Дянков на ученичката Сара Асенова и 7 ученици. Девойката вчера стана "финансов министър за един ден" по инициативата "Джуниър Ачийвмънт".

„Новинар": Съдебни лекари работят с лозарски ножици

Съдебните лекари използват лозарски ножици или в най-добрия случай оборудване на 30-40 години от съветски времена, оплакаха се специалисти пред бТВ. Медиците недоволстват и от изключително ниските си заплати и мизерната обстановка, в която работят. Голяма част от звената на Съдебна медицина се намират в мазетата на болниците или в бараки без хладилници, а инструментите, с които се извършват аутопсиите, нямали нищо общо с медицината.

Заплатите на съдебните лекари пък варират от 300 лв. до 700 лв., а хонорарите по съдебно-медицинските експертизи, оценени на 5 лв. на час, се плащат не от държавата, а от заявителя.

"24 часа": Нова ДДС измама: "продават" фирми на роми от Букурещ

Използването на роми или социално слаби граждани от Румъния и Гърция е новият хит в ДДС измамите у нас. Групи за точене на данъка регистрират в Румъния или Гърция фирми на името на български ром, социално слаб или клошар. Ставало и обратното - на румънец, грък или друг чужденец, но социално слаб или ром се прехвърляла фирма у нас, натрупала задължения.

Докато данъчните питат чуждата държава и получат справка, минавали поне 8 месеца. Според НАП над 50% от запитванията до северната ни съседка се връщат с отговор, че такова дружество няма или е регистрирано на името на човек без никаква собственост.

"Поисканата от вас проверка установи, че лицето Х. Х. е с български произход, ром, без имоти и сметки на наша територия."

"Стандарт": Губим милиони заради Нона

България може да загуби милиони от еврофондовете заради екоминистърката Нона Караджова. Въпреки обещанията й, че ще направи всичко възможно, за да вземе страната ни максималните суми, чиновниците й не помагат на кметовете да напишат и защитят проектите си. Заради забавяне и грешки страната ни е на път да загуби финансиране за водния сектор и жп пътищата. Това стана ясно от думите на Карстен Расмунсен, зам.-шеф на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на ЕК. Критиките му към правителството бяха толкова много, че той бе принуден да ги чете от малки бележки. "Европейската комисия се съмнява във възможностите на страната да усвои предвидените средства от Брюксел за водния сектор. Притеснени сме, че ще загубите част от финансирането", каза Расмунсен. Заради забавянето с изграждането на пречиствателните станции вероятно ще ви бъдат наложени и глоби, допълни той. Според него правителството зависи от капацитета на общините при усвояване на средствата, а в тази насока има още много какво да се желае. Местните власти все още не са подготвени да възлагат големи обществени поръчки, е изводът на комисията. Въпреки забавянето Брюксел ще финансира изграждането на завод за боклук в София, допълни еврокомисарят.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини