От утре НАТО поема пълното командване на операцията в Либия

От утре НАТО поема пълния контрол над операцията в Либия, насочена към прилагане на резолюция 1973/2011 на Съвета за сигурност на ООН. Това става в резултат на решението на Североатлантическия съвет от 27 март. Засега мисията на НАТО е насочена единствено към приложение на резолюцията, като срокът, в който ще действат силите на алианса, е три месеца. Ако обстоятелствата налагат продължаване на този срок, следва да бъде взето допълнително решение, уточниха дипломатически източници.

Не е известно дали операцията би била прекратена, ако междувременно бъде намерено мирно политическо решение за изход от кризата - с оттегляне на Муамар Кадафи от властта и спиране на огъня от страна на либийската армия.

Не се предвижда операцията на НАТО ("Обединен защитник") да се извършва паралелно с операцията на съюзниците ("Зора на Одисеята"), т.е. от утре единствените действащи международни сили по отношение на Либия ще бъдат тези на пакта.

На този етап в НАТО не са обсъждани варианти за изтегляне от Либия, уточниха дипломатически източници. Все пак очакванията са операцията да не продължи твърде дълго. Пактът няма ресурс за обезпечаване на множество военни операции, а в момента няколко операции са в ход, добавиха източниците. Това предполага да не бъде разширявана ролята на алианса в Либия извън утвърдената вече рамка - осигуряване на спазването на наложеното на Либия оръжейно ембарго, както и на зоната, забранена за полети над Либия, с което да се предотвратят нападения срещу цивилното население в страната.

Резолюция 1973 отиде по-далеч от очакванията, коментираха източници от НАТО. Те уточниха, че международната коалиция, предприела първите удари срещу режима в Триполи, е била сформирана за 48 часа, а плановете на НАТО за намеса са били завършени за месец.

Като сравнение се посочва операцията в Босна и Херцеговина, където за същата задача е била необходима близо година.

Един от основните въпроси за определяне на продължителността и изхода от операцията на НАТО е решението дали Муамар Кадафи и приближени на неговия режим ще бъдат изправени пред Международния наказателен съд с обвинения в престъпления срещу човечеството. Това решение се очаква в срок от два месеца, а процедурата вече е в ход.

Друг важен момент е как би подходило към случая либийското правосъдие, дори ако бъде постигнато споразумение Кадафи да не отговаря по посочените обвинения пред международната инстанция, както и ако се оттегли, включително с гарантиран имунитет на международно ниво.

НАТО не планира на този етап да се включи в хуманитарните операции в Либия, тъй като се очаква това да бъде задача на Европейския съюз и Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец. Алиансът следва да не позволи прехвърляне на оръжие към либийските бунтовници, тъй като резолюцията на ООН ясно указва забрана за внос на въоръжение към Либия, независимо кой би бил неговият получател.

НАТО не очаква реално включване във военните действия на въоръжени сили на арабските страни, въпреки заявената подобна готовност от страни от Близкия изток. Възможно е такива държави да участват с логистична подкрепа на мисията на алианса, смятат военни дипломати.

На въпрос кои са били основните пречки за постигане на по-бързо решение за ангажимента на НАТО в Либия, те отбелязаха няколко причини - желанието на отделни страни от организацията да откроят своята позиция, вътрешнополитически и предизборни интереси, религиозни предразсъдъци, търговски и лични амбиции.

Дипломати отбелязват, че резолюция 1973 на ООН има задължителен характер и отговорността за нейното прилагане носят всички страни от организацията, включително и държавите от арабския регион.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини