Брюксел: България губи пари заради мудни и некадърни кметове

Мудни и некадърни кметове може да станат причина да загубим пари от Европа. Въпреки обещанията на министрите, че ще направят всичко възможно, за да вземем максимално от фондовете, кабинетът не успя да накара чиновниците да напишат и да защитят читави проекти, предаде АСН.

Заради забавяне и грешки страната ни е на път да загуби финансиране за водния сектор и жп пътищата. Това стана ясно от думите на Карстен Расмусен, зам.-шеф на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на ЕК. Критиките към правителството бяха толкова много, че еврочиновникът бе принуден да ги чете от малки бележки.

"Европейската комисия се съмнява във възможностите на страната да усвои предвидените средства от Брюксел за водния сектор. Притеснени сме, че ще загубите част от финансирането - каза Расмусен. - Заради забавянето с изграждането на пречиствателните станции вероятно ще ви бъдат наложени и глоби", допълни той.

Според него правителството зависи от капацитета на общините при усвояване на средствата, а в тази насока има още много какво да се желае. Местните власти все още не са подготвени да възлагат големи обществени поръчки, е изводът на комисията. Въпреки забавянето Брюксел ще финансира изграждането на завод за боклук в София, допълни еврокомисарят.

"Все още е ниска усвояемостта по програмите "Околна среда" и "Транспорт". Ускори се процесът на договаряне на големите инфраструктурни проекти. Тревожно е обаче, че страната ви загуби 80 млн. евро от ИСПА заради забавянето на строежа на жп линията Пловдив - Свиленград", каза Расмусен.

Той посъветва министрите да подхождат към крайните срокове много сериозно, за да не загубим още от финансирането. "Брюксел застава на 100% зад реформирането на българския железопътен оператор. Ако това не се случи, няма смисъл да се инвестира в сектора, защото операторът ви е най-лошият в Европа", подчерта Расмусен. Пред провал е и проектът за навигацията на Дунав.

Има какво да се желае и при комуникацията между строителното и екоминистерството по отношение на водния сектор. Въпреки всички опасения Расмусен заяви, че е оптимист за бъдещото усвояване на средствата. Картината е много по-добра от тази през последните години.

Щастлив съм, че въпреки предизборната ситуация министрите не говорят пропагандно, а само с факти, подчерта еврокомисарят. През следващия програмен период според Брюксел трябва да наблегнем на енергийната ефективност и санирането на сградите, както и да се решат проблемите с отпадъците.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини