Радиоактивният облак от Фукушима е достигнал Румъния

Радиоактивният облак от японската АЕЦ Фукушима е достигнал Румъния, според специалисти от "Германския институт за изследвания на околната среда", които потвърдиха, че частиците в момента се намират на 2500 метра височина, предаде Медиафакс.

Специалистите твърдят, че ако завали дъжд, радиоактивните вещества ще стигнат в почвата и водите. Въздушната маса, идваща от Япония, ще премине над територията на Румъния за два дни.

Наблюденията досега показват, че няма причини за безпокойство, посочва агенцията.

Специалистите вземат всекидневно проби от почвата, които изследват лабораторно. До момента количеството на изотопите е стотици, дори хиляди пъти по-малко от тревожните равнища.

В същото време Европейската комисия временно увеличи максимално допустимото съдържание на радиация в хранителните продукти, които се внасят от Япония, съобщава австрийският вестник "Дер Щандарт".

Австрия е против мярката и настоява за строг контрол за вноса от Япония.

След един месец Европейската комисия ще представи препоръки към европейските здравни министри дали максимално допустимото радиационно съдържание в японските продукти да бъде намалено или да бъде оставено на сегашното ниво.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини