Инжектират азот в реактор на АЕЦ „Фукушима-1”, за да се избегне експлозия

Компанията оператор на АЕЦ „Фукушима-1" в североизточната част на Япония, "Токио илектрик пауър", започна да инжектира азот в първи реактор, за да се избегне евентуална експлозия на натрупалия се там водород, съобщи ДПА, като се позова на съобщения в местните медии.

Реакторът бе повреден при разрушителното земетресение на 11 март и предизвиканите от него приливни вълни.

Говорител на японската Агенция за ядрена и промишлена безопасност каза, че това е предпазна мярка и че непосредствена заплаха от експлозия не съществува.

Вчера експерти на ООН обявиха, че по отношение на последиците аварията в АЕЦ "Фукушима-1" се нарежда между катастрофите в Чернобилската АЕЦ и атомната електроцентрала "Три майл айлънд" в САЩ.

Японските власти решиха да използват американски и френски безпилотни самолети за измерване на радиацията в района на "Фукушима-1", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

САЩ са предложили на Токио безпилотен самолет от същия тип, който се използва за разузнавателни операции в Ирак. Този самолет е снабден със система за вертикално излитане и може да се задържи неподвижен - подобно на вертолет - над измерваните обекти. Полетите на безпилотните самолети се очаква да започнат следващата седмица. Първият обект на наблюдение ще бъде басейнът за отработено гориво в силно разрушеното здание на четвърти реактор.

Франция в следващите няколко дни също ще предостави на Япония три безпилотни вертолета, снабдени с апаратура за измерване на радиация и фотокамери.

Използването на новите безпилотни самолети ще позволи да бъдат извършени наблюдения от много по-малко разстояние в сравнение с досегашните методи и ще позволи да се подобри ефективността на аварийно възстановителните работи, посочва ИТАР-ТАСС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини