Дават над 1млн.лв. за корекция на река в Златоград

Преди години железният монумент във формата на приливна вълна, беше издигнат над моста на реката в памет на жертвите от наводнението през 1997г.

Проект за изграждане на крайбрежна стена на левия бряг на река Върбица в Цлатоград е одобрен за финансиране. За реализирането му са отпуснати над  1млн.лв. по ОП ”Регионално развитие” по схема за безвъзмездна финансова помощ.

Община Златоград кандидатства и получи средствата по схемата, която подкрепя дребни като мащаб мерки срещу наводнения в малки български 178 общини.

Освен изграждането на  264.6 м. крайбрежна стена по левия бряг на р. Върбица, по бул.”България” в центъра на Златоград, със парите ще се почисти и речното корито в участъка.
За реализиране на проекта община Златоград трябва да осигури и собствено финансово участие в проекта, което е в размер на 50 118,89 лева - 5 % от бюджета на проекта.
Предвиденият срок за изпълнение е 18 месеца.

Корекцията на реката в най-южния град на България е от особена важност за Златоград и околните селища, защото Върбица е една от най-бързотечните в България.

Почти няма пролетно-есенни дъждове, при които реката да не нанася щети и поражения в града. Често от буйните и придошли води на речния басейн има поражения дори върху населени места извън Златоград.

Преди 14 години придошлата река отнесе катосламка моста в центъра на Златоград и взе жертви при едно от най-тежките наводнения в региона.

 Заради Върбица, кметът на общината Мирослав Янчев ще иска изграждането и на система за ранно оповестяване на населението от наводнение, като превантивна мярка за преодоляване на бедствие.


С този проект общата сума на одобрените проекти на община Златоград по различни донорски програми надхвърля 12 млн. лева.

Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини