Пестим 2 млрд. евро от магистрали. Преглед на националния печат

„Дума": Шамар за Борисов и Цв.Цв.

Правителството на ГЕРБ, Бойко Борисов и първият му оръженосец Цв.Цв. отиват към точката за изпълнение на дузпата, но за да застанат на нея в стойка партер, в очакване на шута, с който ще излетят от властта. Освен червените картони, които г-н Борисов и компания получават от българските избиратели, вчера те отнесоха и един мощен европейски шамар. Външните министри на Франция Ален Жупе и на Германия Гидо Вестервале заявиха, че България (и Румъния) не е готова за членство в Шенгенското пространство.
Да припомним, че преди месец министър Цв.Цв. и премиерът Борисов обясняваха как оставало да се боядиса един дувар, за да ни приемат. После верният Цв. твърдеше, че само Франция била против нас. Сетне германците опровергаха Цв. Най-подир и двете водещи в ЕС държави го казаха вкупом и ясно, за да няма съмнения. Макар че за министър Цв.Цв., предвид някои особености на натюрела му, съмненията ще останат.

„Стандарт": Пестим 2 млрд. евро от магистрали

Магистрала "Хемус" ще се строи с европари. Брюксел призна пътя за част от европейската трансгранична мрежа, похвали се строителният министър Росен Плевнелиев. По думите му България ще спести 2 млрд. евро за строеж на пътища. Причината е, че заедно с най-дългото шосе от София до Варна Европейската комисия е казала "да" и на скоростните трасета "Пловдив - Асеновград - Рудозем", "Варна - Дуранкулак", "Шумен - Русе" и "Рила", който ще свързва курорта "Боровец" с "Тракия". "За да бъда откровен, ще ви кажа, че пратих Плевнелиев само за "Хемус", а той се върна с още четири шосета", зарадва се премиерът Бойко Борисов.
Изграждането на трасето София - Варна ще струва 2,5 млрд. евро, от които Европа покрива 80%, а България дофинансира с останалите 20%. Преговорите за парите за шосетата са приключили на техническо ниво и са одобрени. Остава еврокомисията да вземе и политическо решение до 30 юни. "Успяхме с много труд и усилия да убедим ЕК, че ерата с "батко и братко" е в миналото и разликата е видима", допълни премиерът.

„24 Часа": Купувачът на "Кремиковци" плати

Купувачът на "Кремиковци" е доплатил вчера цената по сделката. "Елтрейд къмпани" на 26-годишния Лъчезар Варнаджиев е превела 284,3 млн. лв. в Българската банка за развитие. В търга за производствените активи на комбината във вторник тя бе единственият кандидат и спечели на началната цена от 316 млн. лв.
Няма нищо странно, че инвеститор, който на този етап не желае да се показва, създава специална фирма за закупуването на "Кремиковци". Така пък бившият собственик на комбината Валентин Захариев коментира пред bTV сделката. Според него пред завода има много варианти. "Кремиковци" винаги е бил грозното пате, каза Захариев и отрече обвиненията за източване като "несъстоятелна квалификация". Когато купил завода през 1999 г., накърнил много интереси - на политици, бизнес кръгове, силови групировки. През 2000 г. бившият съветник в ДАНС Алексей Петров е нает да се грижи за сигурността. Месечно охраната излизала около 400 хил. лв. (24часа)

„Новинар": Ковачки осъден на 3 години условно за укрити данъци

Енергийният бос Христо Ковачки, който е подсъдим за данъчни престъпления, беше осъден на 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок. Според обвинителния акт бизнесменът е укрил данъци и ДДС за над 16 млн. лв. Софийският градски съд го призна за виновен, но му наложи условна присъда и решетките му се разминаха. Съдът наложи на Ковачки и глоба от 20 000 лв. и конфискация на една десета от имуществото му.
Бизнесменът трябва да изплати и разноските по делото, които са в размер на 42 500 лв. На излизане от съдебната зала енергийният бос заяви, че според него решението на съда е нелепо и присъдата е трябвало да бъде оправдателна. От прокуратурата заявиха, че са сравнително доволни от присъдата, тъй като по подобни обвинения преобладавали условните присъди.

„Дума": 4% разлика между ГЕРБ и БСП

До 4% се е стопила разликата в обществената подкрепа между ГЕРБ и БСП, сочи проучване на социологическа агенция "Галъп", обявено офицално вчера. Упрявляващите събират доверието на 24,6 на сто от анкетираните, а БСП има рейтинг 20,5 на сто.
Социалистите активизират електората си независимо от застоя, в който поддръжниците на Бойко Борисов се намират, коментира социологът Андрей Райчев. Той анализира, че в същото време мнозинството запазвало рейтинга си от предходния месец, което се явявало своеобразен застой на срива на доверие към тях.
"Управляващите успяват да сътворяват нови и нови сюжети, които българите все още определят не като непостоянство, а като гъвкавост. Въпросът е дали опозицията ще успее да убеди хората, че това са сюжети без съдържание", допълни Райчев. Данните на "Галъп" показват, че партия ГЕРБ от началото на управлението си е загубила близо една четвърт от поддръжниците си.

„Труд": До сряда мрачно, но на Великден - слънце

Дъжд, студ и вятър - такава е прогнозата за времето до сряда включително. Този уикенд няма да е слънчев и топъл. Пороен дъжд ще вали по Черноморието и в Южна България. В Родопите се очакват и страховити гръмотевични бури. Синоптиците са категорични, че не се предвижда повече сняг. В понеделник студен вятър ще духа по Черноморието. Именно той ще предизвика и силно морско вълнение, заради което е възможно да затворят пристанищата.
На Велики четвъртък времето изненадващо ще се оправи. На Разпети петък вече ще е топло, а на Великден температурите ще бъдат по-високи от средните за месеца. Максималните ще са между 21 и 26 градуса, а минималните между 8-13°.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини