Цветанов е убеден в победата на ГЕРБ на изборите

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще спечели изборите, без значение кой е, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов пред бТВ.

Първото, което ще направи кандидатът на ГЕРБ, който ще спечели президентските избори, по думите на Цветанов, е да подпише указа за освобождаването на посланиците, сътрудничили на Държавна сигурност, ако сегашният президент не го направи.

Референдумът за АЕЦ "Белене" е по-скоро популизъм, отколкото нещо, което би могло да се случи, той не е толкова необходим, смята Цветан Цветанов. Според него са необходими обществени дискусии и ползите и негативите от построяването на централата. Цветанов добави, че в партията не мислят за увеличаване на правомощията на президента.

Относно изследването на социологическата агенция Галъп, която представи данни, че разликата между ГЕРБ и БСП е 4-5%, министърът заяви, че през 2005 година същата агенция не е давала никакъв шанс на Борисов като кандидат за кмет - да бъде в тройката или четворката. Тогава премиерът спечели изборите. "Има агенция, на която вярваме, но тя не е на Юрий Асланов, естествено", подчерта Цветанов.

"Абсолютно е прав", каза вътрешният министър по повод коментара на американския посланик, че в България има две правосъдни системи - за бедни и за богати. Това е правосъдието, което наблюдаваме през последните 20 години, каза още Цветанов. Той подкрепи думите си с присъдата на бизнесмена Христо Ковачки. Ако се върнем към Трактора (Алексей Петров, бел. ред.), пак е същата работа, заяви Цветанов.

Що се отнася до приемането ни в Шенген вицепремиерът обясни липсата на политическа подкрепа с думите, че в момента има доста сериозни проблеми - темата Италия, темата Тунис - 30 хиляди са влезли в Италия към 5 април - тези хора създават допълнителен проблем на ЕС. Страната ни покрива технически изискванията за влизане в Шенген, остава политическо решение. "И България, и Румъния са единствените страни-членове на ЕС, за които с влизането беше заложен механизма за оценка. През 2007 г., 2008 г. и 2009 г. имаме тежки доклади за липса на борба с престъпността, за липса на политическа воля, то днес имаме доклади, които говорят за политическа воля и борбата с организираната престъпност", подчерта Цветанов.

За координацията в самото правителство Цветанов заяви, че понякога има различни мнения, което обаче не означава разнобой, отбелязва БГНЕС. Премиерът винаги е давал тежест на министрите в техните си ресори. Аз в МВР нямам никакво вмешателство, но дискутираме темите заедно с него, допълни Цветанов. Той заяви, че Борисов не е оказал абсолютно никакъв натиск върху който и да е министър, включително и върху Трайчо Трайков. Човекът, който взема решения за промени в правителството, е министър-председателят. Не са водени разговори за промени в кабинета, заяви още Цветан Цветанов.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини