Изгоря цял поправителен лагер в Сибир

Според прокуратурата пожарът е умишлен, заподозряни са 30-ина "отрицателно настроени затворници".

Затворници подпалиха снощи Поправителен лагер №10 в град Краснокаменск в Задбайкалския край, Източен Сибир - на 550 км. от град Чита.

Руски медии съобщават, че са изгоряли всички жилищни помещения и няколко стопански и административни сгради на лагера. Изцяло е запазено само зданието на следствения изолатор.

Пожарът се е разгорял допълнително поради силния вятър и сухото време, съобщи районната прокуратура. Няма пострадали служители от охраната, надзирателите и обслужващия персонал.

По време на пожара всичките 1112 затворника са били строени на плаца под засилена охрана - 200 надзиратели от колонията и 80 милиционери от близки селища. Раздали на осъдените зимни дрехи.

За да се предотвратят бягства цялата територия около лагера била отцепена.

След пожара над хиляда затворници ще бъдат прехвърлени в други подобни заведения с общ и строг режим, съобщи по-късно прессслужбата на Федералната служба за изпълнение на наказания (УФСИН) в Задбакалския край.Според местната прокуратура пожарът е умишлен. Заподозряни са 30-ина "отрицателно настроени затворници". Заведено е наказателно дело по член 212 на НК на Руската федерация - организация на массови безредици.

По данни на прокуратурата, пожарът е бил организиран и планиран, били използвани специално подготвени факли.

Поправителният лагер в Краснокаменск е известен с това, че в него през 2005-2006 г. е излежавал присъдата си бившият президент на петролната компания ЮКОС Михаил Ходорковски. След това той е бил прехвърлен в Чита, а от 2009 г.е в московски затвор.

Вести.бг

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини