Икономичните крушки пускат отрови. Преглед на националния печат

"Сега": ОЛАФ разследва рекорден брой евроизмами в България

Сегашното правителство може да подобри печалните рекорди на тройната коалиция по измами с еврофондове. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) активно разследва и нарушения по различни програми на ЕС, които започнаха да се усвояват предимно при кабинета на Бойко Борисов. Първенец е агросекторът, където еврослужбата разследва 64 случая на злоупотреби с европейски пари, над 2 пъти повече, отколкото през 2009 г., обяви вчера БНР.

Тук се включват старите случаи със САПАРД и субсидиите за обработване на земя. Преди година България за втора поредна година беше държавата с най-голям общ брой разследвания в различните области - 68. В момента те са 85.

"Новинар": Жените дърпат България напред

Тези, които дърпат България напред, се оказват българските жени. Това заяви икономическият министър Трайчо Трайков по време на конференция за конкурентоспособността на родната икономика и усвояването на еврофондовете. Страната ни се нарежда на 35-то място в света по участие на жените на пазара на труда. „А това е постижение, което никой не може да ни отнеме", похвали се икономическият министър. 

В същото време страната ни е на далечното 135-то място по качество на пътищата. Страната ни е на 90-то място по иновативност, като в класацията ни изпреварват дори страни като Тунис и Индонезия. Те се нареждат сред първите 50.

"24 часа": Само 1/4 от страната ни била чиста от радиоактивно замърсяване

Само на 25 км от София радиацията  е 25-30 пъти над нормата, обяви вчера проф. Рангел Гюров от НБУ на конференция за 25 г. от аварията в Чернобил. Става дума за Габра, Крушовица и Нови хан, където е имало уранови рудници. Светещата точка от системата за радиационен контрол бе махната, за да не плаши хората, но това не е редно, каза Гюров. Само 1/4 от територията на страната е чиста от радиоактивно замърсяване, смята Лидия Мишева, шеф на лаборатория по радиология в института "Н. Пушкаров".

60 пъти са се увеличили раковите разболявания след Чернобил, твърди Гюров. След Украйна и Беларус България и Франция били най-пострадали.

"Труд": Икономичните крушки пускат отрови

Разследване на обществената телевизия А Ер Де изправи на нокти потребителите в Германия - доказа, че енергоспестяващите крушки излъчват канцерогенен фенол, докато светят. До 2016 г. в целия ЕС икономичните лампи трябва да заменят изцяло крушките с нажежаема жичка. А Ер Де нае експерти, които изследваха лампите на 5 водещи германски производители и при всички установиха отделяне на фенол във вредни концентрации. Производителите не отричат за фенола, но казват, че съдържанието му не е опасно за здравето. Всички икономични елкрушки , които се предлагат на пазара, са канцерогенни.

"Новинар": ДПС изключи Корман Исмаилов

ДПС изключи Корман Исмаилов от парламентарната си група, съобщи самият той след заседание на Централното оперативно бюро на движението, но отказа коментар. Причината е участието на бившия младежки лидер в сбирка с привърженици на изключения през февруари от ДПС Касим Дал.

Миналата седмица Исмаилов получи отсрочка да преосмисли позициите си, като шансът за това му бе даден лично от Ахмед Доган. Освен от парламентарната група на ДПС, Корман Исмаилов е изключен и от Централния съвет на ДПС единодушно.

Според хората на Доган Исмаилов е нарушил правилата на работа на групата и устава на партията, съобщи Камен Костадинов. Той допълни още, че ДПС настоява Исмаилов да напусне и Народното събрание. Още в сряда от ДПС ще съобщят в парламента, че Исмаилов е изключен и от партията и ще искат да бъде изваден от всички парламентарни делегации и комисии.

"Монитор": Даскалите в стрес от ученически шамари

Страхът от шамари тормози най-много българските учители. Това призна вчера шефката на учителския синдикат към КНСБ Янка Такева по време на конференция за здравето на хората от съсловието. Близо 43% от всичките болести на родното учителство се дължат на стреса, твърди тя. Факторите, които го провокирали обаче се променяли с годините. Докато през 1994 г. специално изследване показало, че хората се страхуват най-много да не загубят работата си и от малката си заплата, то сега на първо място ги мъчи агресията и насилието в училище. Това са новите кошмари на днешните педагози.

"Новинар": Уволнение в Пещера заради скандала с агитацията за ГЕРБ

Кметът на Пещера Стелиян Варсанов ще уволни председателя на общинската комисия за борба с противообществените прояви. Причината е, че той е организатор на ученическото състезание, приключило със скандална агитация за управляващата партия ГЕРБ. Общински съветници от Пещера са поискали кметът да уволни и директора на Общинския детски комплекс в града Дияна Янева. Кметът Варсанов се извини за случая. По неговите думи всеки, който е допуснал нарушение, трябва да си поеме отговорността, коментира той.

"Стандарт": Снайперисти за 20 крави

Странджа става като Дивия запад. Родни трапери със снайпер ще прочистват планината от двайсетина пощръклели крави, заподозрени за шап.
Въоръжените рейнджъри ще кръжат с хеликоптер на МВР. Това съобщи шефът на агенцията по храните д-р Йордан Войнов. Той обясни полицейската акция с високата интелигентност на животните. Те имали развито чувство за самосъхранение и това обяснявало провала на професионалните ловци в Агенцията по горите.
Досега ВИП авджиите отстреляли едва 6 крави, още 20 се издирват.

"Монитор": Стюарди сменят ченгетата на стадионите

Охраната на футболните мачове трябва да бъде прехвърлена от полицията в ръцете на стюардите. Това предложение направи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов по време на кръглата маса за проблемите с обществения ред при спортните прояви.

„Изключително важно е да направим така, че стюардите да имат основна и водеща роля за сигурността в един футболен мач", коментира МВР шефът. Той обаче констатира, че на този етап униформените не могат да останат напълно изолирани от организацията и охраната на двубоите. „Намесата на полицията да бъде крайна мярка и дори да не се изразява във физическо присъствие на самата среща, предлага още Цветанов. Според него анализът на ситуацията и българският манталитет показват, че полицията все пак не може да стои извън периметъра на футболните двубои.

"24 часа": Агнешкото от Бургас с кръгъл печат, че няма шап

Агнешкото  от заразената с шап Бургаска област ще се продава с кръгъл вместо елипсовиден печат и БГ номер на кланицата, който започва с цифрите 02. Ще се правят и кръвни проби на 10% от животните, за да се гарантира, че болно агне няма да се появи в магазините, съобщи Йордан Войнов, шеф на агенцията по храните. Месото от Бургаско може да се продава само в областта. Вече обаче са засечени първи опити то да бъде изнесено и в останалата част на България. Дори и да ядете заразено с шап агнешко, не е опасно, успокои д-р Войнов. Ако обаче месото излезе извън Бургаско, е възможно страната да "пламне" и да измрат всички чифтокопитни - овце, кози, крави и свине. Снайперисти от МВР ще се включат в отстрела на 19 болни полудиви крави в Странджа, каза още Войнов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини