До 5 г. затвор и глоба до 10 000 лв. за боеве между животни

До 3 г. затвор за умъртвяване, тежко или трайно увреждане на животно, до 5 г. затвор за организиране на боеве между животни 

Вчера, 27.04.2011 г., в Държавен вестник бяха обнародвани промените н Наказателен кодекс, които определят насилието над животни като престъпление. На 13.04. Народно събрание прие на второ четене текстове, с които инкриминира различни форми на насилие над животни. 

До 3 г. затвор и глоба от 1000 до 5000 лв. грози всеки, който противозаконно причини смърт, тежко или трайно увреждане на гръбначно животно. До 5 г. затвор и глоба до 10 000 лв. пък е наказанието за организиране на боеве между животни, като при повторно деяние глобата може да достигне до 50 000 лв. Строги санкции ще има и за онези собственици на животни, които поради небрежност допуснат причиняване на смърт, средни или тежки телесни повреди от домашния им любимец върху трети лица. 

Промените в Наказателен кодекс влизат в сила малко повече от година след като българското общество беше скандализирано от случая с осакатеното куче Мима, чиито четири лапи бяха отсечени от неизвестен садист. Благодарение на активната позиция на медиите по проблема, през изминалата година придобиха публичност редица подобни случаи, при които по показен начин бяха умъртвени или осакатени животни. 

Според „Четири лапи” промените ще отворят възможност както за реални санкции за издевателства над животни, така и за по-силна превенция. Макар насилието над животни да е противозаконно от 2008 г., за изминалите 3 години има наложени едва петнадесетина глоби, а контролните органи рядко разследват дори случаи на посегателства над животни, при които има реална опасност за здравето и на хора. От друга страна, строгите наказания за насилие над животни ще доведат и до намаляване на посегателствата и върху хора, тъй като има пряка зависимост между двете.

През следващите месеци усилията на „Четири лапи” ще са насочени към информиране на гражданите как да подават сигнали за случаи на насилие над животни към прокуратурата и полицията.

От „Четири лапи” изказват още веднъж благодарността си към всички политици и държавници, участвали в изработването и приемането на промените в Наказателен кодекс. Организацията изказва признателността си и към медиите, благодарение на които темата за насилието над животни придоби обществено значение.

Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас освен с Парка за танцуващи мечки „Четири лапи” е позната и с проектите си за кастриране на бездомни животни. От 2008 г. организацията води активна кампания за инкриминиране на насилието над животни в България, като е събрала в подкрепа на каузата близо 30 000 подписа в онлайн петицията си. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини