Бурите в САЩ взеха 305 жертви и спряха втората американска АЕЦ

Най-малко 305 души са загинали през последните дни при опустошителни бури и торнада в американския юг. 204 са жертвите само в щата Алабама, където гръмотевичните бури и торнадата предизвикаха прекъсване на електрозахранването и автоматично изключване на реакторите на втората по големина атомна електроцентрала в САЩ.

Стотици торнада връхлетяха щатите Алабама, Арканзас, Джорджия, Кентъки, Мисисипи, Мисури, Тенеси и Оклахома, информира БТА.

Цели квартали, сринати до основи, прекършени дървета, разбити покриви: жителите на американския юг се събудиха вчера пред гледки на опустошение след преминаването на торнадата. Има къщи, разцепени на две от паднали дървета, други са изравнени със земята. Силните ветрове със скорост 80 км в час прекъснаха електрозахранването и наложиха задействане на резервните генератори в атомна електроцентрала. Евакуиран е офисът на Националната метеорологична служба в Алабама.

Близо един милион души нямат електричество, заяви губернаторът на Алабама Робърт Бентли. Президентът на САЩ Барак Обама ще посети зоната на бедствието в Алабама - най-тежко пострадалият от южните щати, опустошени от бури тази седмица, предаде Ройтерс.

Втората по големина атомна електроцентрала в САЩ може да не работи няколко седмици, след като гръмотевични бури и торнада в щата Алабама предизвикаха прекъсване на електрозахранването и автоматично изключване на реакторите, съобщи Ройтерс. След като спряло подаването на електричество отвън, реакторите на АЕЦ "Браунс фери" автоматично прекъснали работа и се задействали аварийните дизелови генератори, за да охладят ядреното гориво. Така било избегнато ядрено бедствие като това след земетресението в Япония миналия месец.

Централата е разположена на река Тенеси на около 273 км северно от столицата на Алабама Монтгомъри. Тя има три реактора и може да захранва с електричество близо 2,6 милиона домове. В пострадалата от земетресението и вълните цунами японска АЕЦ "Фукушима" реакторите също се изключили автоматично, след като спряло външното електрозахранване и се задействали аварийните генератори, за да охладят ядреното гориво. Но във "Фукушима" дизеловите генератори били поразени от цунамито, в резултат на което се стигнало до прегряване на горивото и до изтичане на радиация.

Властите заявиха, че АЕЦ "Браунс фери" няма да работи, докато не бъде възстановена надеждността на трансмисионните линии. Според тях това може да отнеме дни и дори седмици. Те обаче успокоиха, че централата не е пострадала.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини