Превъоръжаваме се за 2 млрд. лв.

Министерство на отбраната на България обнародва програма за превъоръжаване за следващите 10 години. В рамките на програмата е планирано да бъдат закупени ново въоръжение и военна техника, които да съответстват на стандартите на НАТО. За целта страната ще похарчи 2 милиарда лева. Сред покупките ще има нови изтребители, оръжия, навигационни системи за военноморските сили и др.

Като цяло в програмата са изложени 13 приоритетни проекта, като най-важният от тях е покупката на 8 нови многофункционални изтребители. Както уточнява ИТАР-ТАСС за изтребителите ще бъдат платени почти 1 млрд. лв. Сред желаните покупки са американският изтребител F-16C/D Fighting Falcon, шведският JAS 39C/D Gripen NG и европейският Typhoon. Българското правителство ще вземе решение за самолета през следващата година.

До 2020 година ежегодните военни разходи на България ще възлизат на 1,5 % от БВП. Част от средствата ще бъдат получени като военна помощ от САЩ. Както се очаква, размерът на помощта ще бъде около 100 милиона долара. Част от тази сума ще бъде изразходвана за модернизация на фрегатата "Дръзки".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини