4,7 по Рихтер близо до Силистра

По данни на Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН днес в 5.33 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 410 км в североизточна посока от София, извън територията на страната.

Няма паника в Силистра след усетения трус, съобщиха от Общинския съвет по сигурността. Хоризонталното люлеене на земята в продължение на няколко секунди се е усетило повече по високите етажи на блоковете, коментират силистренци. Но има и хора, които не са разбрали поради ранния час. Засега в Силистренско не са почувствани вторични трусове.

Земетресение с магнитуд 4,9 е регистрирано през изминалата нощ в района с висока сеизмичност Вранча, Източна Румъния, без да причини жертви или щети, съобщи АФП, като цитира Националния геофизичен институт. Трусът е регистриран в 5.24 ч. местно време на 137 км дълбочина и е усетен в Букурещ и други румънски градове, както и в съседна Молдова, според информация на частната телевизия „Реалитатя ТВ”, уточнява БТА.

Земетресението е с магнитуд около 4,7 по скалата на Рихтер и е усетено слабо още в общините Кайнарджа, Алфатар, Дулово, Ситово, Главиница и Тутракан. Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

Според специалистите от системата за защита на населението в Силистренска област могат да възникнат земетресения от 7-8 степен по дванайсет степенната скала на Медведев-Шпонхойер-Карник. Няма оценки за сеизмичната устойчивост на сградите в областта. Разработени са земетръсни карти с маркирани ориентири за местонахождението на сградите в населените места. Картите ще се използват след евентуално земетресение за аварийно-спасителни дейности.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини