Най-малкият син на Кадафи загинал при натовски удар

Либийският лидер Муамар Кадафи оцеля при въздушен удар на НАТО тази нощ, при който обаче е бил убит най-малкият му син Сейф ал Араб, съобщи на пресконференция либийският правителствен говорител Муса Ибрахим, цитиран от световните агенции.

При нападението са загинали също трима внуци на Кадафи. Според говорителя Муамар Кадафи е бил в къщата на сина си заедно с жена си и близки приятели по време на въздушния удар, но не е пострадал, посочва Франс прес.

Либийски служители завели журналисти до къщата, която била поразена най-малко от три ракети. Покривът бил срутен на няколко места. "Това, на което сме свидетели, е законът на джунглата, каза говорителят. Сега вече е ясно на всеки, че това, което се случва в Либия, няма нищо общо със защита на цивилните. Това е директен опит да бъде убит лидерът на страната." Все още няма никаква реакция от НАТО.

Сейф ал Араб, на 29 години, студент в Мюнхенския технически университет, имаше съвсем ограничена роля в структурата на властта в Триполи, посочва Ройтерс. "Ще се бием колкото е необходимо, каза също Ибрахим. Лидерът ни предложи вчера мир на НАТО, а НАТО го отхвърли."

Франс прес съобщава, че Бенгази, крепост на либийските бунтовници, бил огласен от изстрели на радост след новината за убийството на сина на Кадафи. "Толкова са доволни, е Кадафи е загубил сина си при въздушен удар, че стрелят от радост", заявил говорителят на Преходния съвет (политическия орган на бунтовниците) Ахмед Омар Бани.

НАТО потвърди, че са били извършени въздушни удари в комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където е резиденцията на Кадафи, но не и смъртта на най-малкия син на либийския лидер, Сейф ал Араб, и на трима негови внуци, за която съобщи говорител на либийското правителство, предаде Франс прес.

В декларация на командващия на либийските операции, канадския генерал-лейтенант Шарл Бушар, се казва, че при един от ударите е бил поразен команден център в комплекса, но че не може да бъде потвърдена гибелта на членове на семейство Кадафи, съобщава Ройтерс.

"Всички мишени на НАТО са военни по характер. Ние не насочваме удари срещу хора", се подчертава в декларацията. Генерал Бушар отбелязва също, че е запознат със съобщенията за убийство на членове на семейство Кадафи и че съжалява, ако е бил отнет човешки живот.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини