Цецо праща Бойко на избори. Преглед на националния печат

"Стандарт": Цецо праща Бойко на избори

Цветан Цветанов прати Бойко Борисов на бой за "Дондуков" 2. Премиерът е сред тримата номинирани от ГЕРБ кандидат-президенти, обяви вицето му вчера.
Имаме три варианта, един от тях е Борисов. Няма как да казваме, че сме фактор като политическа сила, ако лидерът ни не се обсъжда за държавен глава, аргументира се Цветанов. Още един мъж и една дама са другите козове на управляващите, уточни шефът на предизборния щаб на ГЕРБ, но отказа да разкрие имената им. Новината хвърли в смут и ГЕРБерите, и опозицията. В Изпълкома не сме обсъждали имена, те ще станат ясни в края на юли, изненада се Красимир Велчев. Вероятно низовите структури са номинирали премиера, предположи той. Бойко бяга от отговорността да изкара мандата си като премиер, скочи Сергей Станишев. Борисов не пожела да коментира.
ГЕРБери обаче твърдяха, че ако Бойко стане президент, ще посочи Симеон Дянков за премиер.

"Новинар": Европол: Варна е входната врата на дрогата в Европа

Варненското пристанище се е превърнало в един от важните транзитни пунктове за внос на кокаин от Латинска Америка в Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в доклад за състоянието на организираната престъпност в ЕС, разпространен от Европол.
България е станала балкански транзитен пункт за морските пратки кокаин от Южна Америка и Западна Африка, предназначени за италианските групировки. В документа е записано, че връзките на уличните банди в някои части на Югоизточна Европа с латиноамерикански групировки създават притеснения, понеже така те получават привилегирован достъп до кокаин.

Според Европол други ключови пристанища за наркотрафик са Одеса и Констанца, а Молдова е посочена като важен пункт за складиране и допълнителна обработка на белия прах. Докладът сочи, че при транспортирането си по море наркотикът се укрива в товари с екзотични плодове и се неутрализира и разтваря в други материали като кафе, вино или текстил. „Техниките за укриване стават все по-съвършени и расте необходимостта от базирани в ЕС лаборатории за преработка на суровината от кока", предупреждават от Европол.

"Стандарт": Линейката идва до 20 минути

Линейката да идва до 20 минути при спешните случаи. За всички останали времето за реакция на медицинските екипи не трябва да бъде повече от 40 минути. Това предвижда проект на здравното министерство за развитие на спешната помощ. В момента Бърза помощ трябва да отреагира на сигнал за половин час. Спазването на новите нормативи ще се следи зорко от здравното ведомство. Закъснения ще бъдат оправдани само когато става въпрос за тежки метеорологични условия, бедствия и крупни аварии.
В концепцията се предлагат и промени в структурата на спешната помощ, така че да отговаря на отдалечеността на населените места и гъстотата на населението. Средната гъстота на населението в България е 68 жители на квадратен километър. За региони с гъстота под тази от здравното ведомство предлагат центровете за спешна помощ да са разположени така, че 80% от населението да се намира на 20 км от тях.

"Монитор": Външният министър Николай Младенов за посланиците агенти:
По-добре неопитни дипломати, отколкото обучени в СССР


Предпочитам България да бъде представяна от дипломати, които нямат опит, но ще го придобият, отколкото от такива, подготвени в СССР. Това заяви вчера министърът на външните работи Николай Младенов пред БНТ по повод готвените поправки в Закона за дипломатическата служба. С промените ще се регламентира и решението на правителството страната повече да не бъде представлявана от бивши служители или сътрудници на ДС. Документът все още не е представен за обществено обсъждане. Доскоро в МВнР се обмисляха два варианта. Единият е тотална забрана агенти да се пращат зад граница -  т.нар. лустрация. Ако тя бъде въведена, най-вероятно ще бъде атакувана в Конституционния съд. Другият вариант е всички представители на държавата зад граница да минават през задължителна проверка за досие в ДС, резултатите от която ще бъдат обявявани.

"Труд": Край на ерата "Друмев" в НДК

Ерата "Друмев" в Националния дворец на културата свърши след 24 години. НДК става еднолично акционерно дружество, собственост на държавата, реши кабинетът. То ще се управлява от борд на директорите от 5 души. Трима вече са назначени и бяха представени от финансовия министър Симеон Дянков след заседанието на кабинета.

Това са Десислава Бинева, изпълнителен директор на Съюза на издателите, Мариана Чолакова, магистър по философия и почетен консул на Германия в Пловдив, и Тодор Влайчев, генерален мениджър на "И Еф Джи пропърти сървисиз", а преди това одитор в "Прайс уотърхаус Купърс".

"24 часа": Звезда от "Оркестър без име" строи магистрала

Актрисата от Народния театър Мария Каварджикова е избрана в борда на Трейс груп холд - компанията, която строи магистрала Тракия между Стара и Нова Загора, стана ясно от публикувано на борсата решение на общото събрание на дружеството. Тя ще е независим член на мястото на преподавателя в Университета по архитектура, строителство и геодезия проф. Иван Трифонов. Той е освободен по негова молба. Събранието е гласувало месечно възнаграждение от 1200 лв. на звездата от филмите Оркестър без име и Лавина . Корпоративната социална отговорност на компанията е насочена към културата. ...

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини