Порязоха керваните на Доган за вота. Преглед на националния печат

 Визита.

„Стандарт":

Бан Ки Мун: Учите Африка на демокрация

Премиерът Бойко Борисов обсъди ситуацията в Западните Балкани с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун

"България проявява убедителна международна съпричастност и политическа воля в своята политика". Това заяви генералният секретар на ООН Бан Ки Мун. Той пристигна вчера на тридневна визита у нас. Заедно с премиера Бойко Борисов вчера той откри конференцията "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия изток". "Реформа на съдебната система е едно от най-важните неща, които трябва да бъдат направени в процеса на демократизация на Северна Африка и Близкия изток", коментира Борисов.

Рейтинг.

„24 Часа":

"Мудис" ни вдига рейтинга от юли?

Агенция "Мудис" може да повиши кредитния рейтинг на България в началото на юли, заяви старши анализаторът в агенцията Антъни Томас, предаде Ройтерс. Това щяло да е признание за бързия напредък на фискалната консолидация, постигната след 2009 г., както и укрепване на публичните институции през последните години. В началото на април агенцията постави рейтинга ни за позитивно преразглеждане. В момента той е Baa3 с положителна перспектива. Нивото му отразявало стабилните държавни финанси и умерената икономическа мощ на страната, твърдят от агенцията.

Избори.

„Новинар":

ГЕРБ избра 23 октомври за дата на вота

Изборите за президент да бъдат на 23 октомври, неделя. Това предложение официално внесоха депутати от ГЕРБ в деловодството на парламента. Тази дата според мнозинството е най-ранната възможна за провеждането на вота. Тази година обаче изборите ще бъдат 2 в 1, заедно с тези за кметове и общински съветници, които трябва пък да се насрочат от държавния глава. В средата на миналия месец партиите проведоха консултации при президента Георги Първанов, но се изпокараха за датата.

От ГЕРБ обаче не са поискали нови разговори с Първанов за датата 23 октомври. От президентската администрация дори съобщиха, че Първанов не е бил информиран за проекторешението на ГЕРБ. Ако управляващите и президентът не се разберат за датата, може да се стигне до задънена улица.

„Стандарт":

Порязаха керваните на Доган за вота

Изборните кервани няма да променят вота наесен.Това стана ясно, след като вчера Конституционният съд отмени 12-те месеца уседналост за избор на кметове и общински съветници. Съдът определи срокът да се намали на 6 месеца, но това няма да засегне вота през октомври.

"Решението обаче касае изборите след 2011 година, а не тези през октомври. Десетмесечната уседналост за изборите през тази година остава, защото не е атакувана пред Конституционния съд. Той не може да се произнесе по текст, по който не е сезиран", заяви зам.-шефката на ПГ ГЕРБ Искра Фидосова. Уседналостта на изборите наесен е фиксирана на 10 месеца в друг текст на кодекса. По него 53-мата депутати от БСП и ДПС не са сезирали съда, става ясно от решението му.

„24 Часа":

Изпращат 65 000 с нов адрес на опашка пак

Парламентарното мнозинство гласува нова поправка в Закона за гражданската регистрация, която принуждава 65 хиляди души да се пререгистрират. Тези, които са сменили настоящия си адрес в периода от 1 септември 2010 до 31 януари 2011 година, трябва да се пререгистрират отново, иначе ще бъдат принудени да гласуват на стария си настоящ адрес и ще загубят право на достъп до социални услуги като детска градина и помощи. С този текст управляващите искаха да накарат хората да докажат, че реално живеят на адреса си и така да преборят вътрешния изборен туризъм за местните избори.

Такси.

„Дума":

Слагат таван на такситата в София от 1,30 лв.

Лев и трийсет стотинки за километър да е максималната дневна тарифа на столичните таксита, ще предложи за гласуване администрацията на Столичната община. Това обяви вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. За нощната тарифа ще бъде предложен таван от 1,60 лв. за километър. Любомир Христов коментира, че определянето на максималната цена за превоз на пътници ще намали възможностите на шофьорите да поставят тарифи от сорта на "плюс безкрайност". Според него в момента над 85% от таксиметровите фирми в София возят на тарифи от 59 до 80 ст. на км. След консултации с таксиметровите фирми станало ясно, че те няма да оспорват пределните тарифи. Превозвачите обяснили, че по-високи цени ще има само ако бъдат повишени цените на горивата или разходите, които фирмите правят.

Винетки.

„Труд":

300 лева глоба за кола без винетка

 От 100 на 300 лв. се вдига глобата за водачи без винетка, с фалшив стикер или с изтекъл срок на валидност. Това стана с приетите на второ четене от парламента промени в Закона за движение по пътищата.Санкцията важи за масовите леки автомобили - с 8 и по-малко места. Скачат глобите и за другите моторни превозни средства: - от 200 на 600 лв., за нарушителите с возила с 8 места без мястото на водача (бусове и маршрутки); - от 500 на 1500 лв., за возила с над 8 места за сядане без мястото на водача, пътни средства за превоз на товари с две оси, както и за колесни трактори, строителни машини и автокранове до 12 тона;

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини