Скандал: Гергьовден без "св. Георги". Преглед на националния печат

"Труд":

Георги Първанов се сбогува с армията

"За мен беше чест. Не по устав, а искрено и от сърце. Поклон!" С тези думи президентът Георги Първанов зъвърши словото си пред смълчаните армейски карета, построени за тържествен марш на пл. "Княз Александър I" в столицата. След това съвсем не по устав върховният главнокомандващ вдигна ръка и отдаде чест на бойците от последния за него 10-и Гергьовденски парад. "Благодаря ви, че служихме заедно", каза още държавният глава. Той се извини на всички съкратени и уволнени армейци, защото са таяли лична обида и огорчения.

В последното си слово на 6 май Първанов подчерта, че въоръжените сили трябва да са гарант №1 на суверенитета на държавата. "Бих искал да пожелая на моя наследник да има същата визия и да може още по-категорично да каже, че армията е в състояние да гарантира военната сигурност на страната", допълни той.

 "Труд":

Скандал в Света гора: Гергьовден без св. Георги

Небогоугоден скандал се развихри в Атон. За първи път от десетилетия в Света гора посрещнаха Гергьовден без литийно шествие с чудотворната икона на свети Георги. 700 поклонници от всички краища на България останаха разочаровани. Решението процесията да се отложи за събота, когато в манастира ще има само 20-ина монаси, са взели гръцки духовници, твърдят присъствали. Според земеделския министър Мирослав Найденов, който отиде в обителта за празника, българските монаси сами се отказали да изнесат иконата. Волен Сидеров пък съобщи от Атон: По настояване на гърците, които са изключително ...

"Монитор":

7 души се борят за един пагон

По седем души са мерили сили за едно място на професионален войник в последния конкурс за набиране на кадри в армейските редици. В процедурата за подбор за Свързочната бригада в Горна Малина например при обявени 54 вакантни длъжности, са се явили общо 370 кандидати, става ясно от справка, изготвена от Министерството на отбраната по искане на „Монитор". 30 от кандидатите са били жени. От цялата бройка до участие в конкурса са допуснати 356 кандидати, като процедурата още не е завършила и резултатите от нея не са обявени. Кризата явно е направила военната професия привлекателна, защото само преди две години тогавашният министър Николай Цонев се оплакваше, че няма желаещи за професионални пехотинци.

Магистрали и църкви

"Стандарт":

Бойко: Ще ме запомните и с новите църкви

Новопостроеният катедрален храм "Св. Георги" в Тервел събра премиера Бойко Борисов и стотици хора. Генерала бе гост на празника на добруджанския град, в който навръх Гергьовден бе осветен Божият дом. Още с пристигането си Борисов провери тенджерите с приготвения курбан за здраве. Стотици хора го аплодираха, а децата го даряваха с цветя. След като разгледа църквата, за която сподели, че е много красива, с много хубав иконостас и икони, Борисов запали 3 свещи за здраве. "Така ми е казвала майка ми", призна премиерът в храма. Той поздрави жителите на града, като заяви: "Ние искаме да ни запомнят с това не колко нови джамии сме открили, а колко нови църкви сме построили. Освен този храм започнахме реставрация на един древен храм в Стара Загора." Кметът на Тервел Живко Георгиев призна, че Борисов е първият министър-председател, който гостува в Тервел след 1989 г.

Фалит

"24 часа":

Шефът на обрания трезор бил фалирал

"Не сте сключвали никакви договори за заем, а такива за типичен влог", заяви градската съдийка Мими Петрова на задържания за незаконна банкова дейност Борислав Ралчев, и го остави за постоянно в ареста. Той бе арестуван ден след като неизвестни обраха трезора му на бул. "Евл. Георгиев" в София. Съдийката прие, че прокуратурата е събрала за 2 дни достатъчно доказателства, че поне 24-ма са завлечените от Ралчев.

"Няма основания да се счита, че тези хора са недобросъвестни, а подписът на Ралчев стои върху всички записи на заповеди", каза Петрова.

Бизнесменът приемал от 85 000 до 24 000 лв., като обещавал месечни лихви от 3,5% за сумите в левове и 14% върху дадената валута. Договорите с ужилените подписвал като шеф на "Финекс България" АД. Прокуратурата посочи, че Ралчев систематично е извършвал банковите сделки без необходимото разрешение по Закона за кредитните институции от март 2007 г.

Анулират договори за бавно строителство

"Монитор":

Късат договори на бавни строители

Ако строителна фирма наруши графиците при изграждането на магистрали и други пътища в страната, държавата да анулира договора с нея. Това е заръчал премиерът Бойко Борисов на последния министерски съвет, става ясно от стенограмата от провелото се в сряда заседание на „Дондуков" 1. На Борисов му се струвал подозрителен фактът, че строителите масово дават ниски цени за работата си. „Затова всеки месец трябва да им се следят графиците и при забавяне веднага анулирайте договора. Така ще правите и търговете, и договорите към тях, че всеки месец не са ли в график, глоба и спирате", наредил Борисов. Според него едно прекратяване на договор за магистрала с бавен строител ще има и дисциплиниращ ефект сред останалите изпълнители на пътни проекти.

Автоапаши

"24 часа":

Цяла България краде коли в София

Столичната полиция следи три банди от провинцията, които идват в София, крадат коли и веднага си заминават. От Пазарджик идва група, която краде джипове БМВ Х5 и Х6. Врачани отмъкват автомобили среден клас, а банда от Южна България прибира лимузини. Една група костинбродци вече арестувахме. Сигурно има и други, за които не знаем , обяснява шефът на сектор Автокражби в СДВР главен инспектор Димитър Машов. МВР ще слага камери на ключовите изходи от столицата, за да се свият възможностите им за бягство. За да ударят автокрадците, които постоянно влизат и излизат от ареста, от СДВР ...

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини