136 лв. еднократно за пенсионерите

Еднократна компенсация за пенсионерите в средата на годината, която да не е под минималната пенсия от 136 лв. Това предложение на синдикатите е най-вероятният сценарий за ръст на ниските доходи на пенсионерите заради инфлацията от началото на годината, предаде АСН.

На последната комисия по доходите към съвета за тристранно сътрудничество работодателите подкрепиха това наше искане, заяви Мика Зайкова от КТ "Подкрепа".

Конкретни суми не сме договаряли, а само подхода, обясни Ася Гонева от КНСБ. А той е: компенсацията на пенсиите да бъде достатъчно рано, а не в края на годината, и да е достатъчно чувствителна сума, уточни Гонева.

Синдикатите са посочили като ориентир минималната пенсия.

Министърът на труда Тотю Младенов заяви, че продължава да мисли, че трябва да се намерят средства за компенсиране не само на доходите от пенсия, но и на доходите от труд. В какви размери зависи от изпълнението на бюджета, каза Младенов. Разработени са няколко варианта, но чак на насрочената за 19 май тристранка ще може да се кажат конкретни цифри.

Водещо тук е министерството на финансите, оттам трябва да кажат с какви пари може да стане компенсацията, без да се нарушава финансовата дисциплина, каза Младенов. Той вече е говорил с вицепремиера Симеон Дянков и смята, че след 19 май ще има решение по този въпрос.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини