САЩ предупрдили, че ще нападнат Пакистан, ако Осама е там

САЩ многократно са казвали на Пакистан, че ще изпратят американски войски в тази страна ако получат доказателства, че Осама бин Ладен се крие там, предаде Ройтерс.

Посланието, че САЩ няма да се поколебаят да изпратят командоси в Пакистан да хванат Бин Ладен е било предадено на високопоставени пакистански официални лица по различни поводи от администрациите на президентите Барак Обама и Джордж Буш, заяви пожелал анонимност служител в областта на националната сигурност на САЩ.

Бивш високопоставен служител на САЩ в областта на борбата с тероризма, който също пожела анонимност заяви, че имало "постигнато разбирателство" между Вашингтон и Исламабад, което реално означавало, че пакистанските власти са знаели, че САЩ ще предприемат едностранни действия на пакистанска земя ако разполагат с разузнавателна информация за местонахождението на лидера на Ал Кайда.

Сега действащият американски официален източник заяви, че посланието, че САЩ ще изпратят войски в преследване на Бин Ладен ако го открият в Пакистан е било многократно съобщавано на представители на пакистанските власти, така че Исламабад най-малкото не е трябвало да храни илюзии за позицията на САЩ.

В понеделник британският в. "Гардиън" писа в кореспонденция от Исламабад, че преди близо едно десетилетие САЩ и Пакистан сключили тайна сделка Пакистан да разреши на американските сили да извършат акция на територията на Пакистан в търсене на Бин Ладен, неговия заместник или оперативни командири на Ал Кайда.

Според вестника част от тази сделка между Джордж Буш и тогавашния пакистански лидер Первез Мушараф била Пакистан гръмогласно да протестира публично срещу такава намеса на САЩ.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини