Десет души загинаха при най-смъртоносния трус в Испания от 1956 г. насам

Най-малко 10 души са загинали при земетресението, което разтърси испанския град Лорка, съобщиха световните агенции. Сред жертвите е и 13-годишно момче. Няколко души са пострадали.

Земетресението с магнитуд 5,2 последва по-слаб трус със сила 4,5 и разруши няколко сгради и камбанария, която се срути на метри от репортер от испанска телевизия. Падащи отломки смачкаха коли, паркирани край повредените сгради.

Земетресението е разтърсило цялата област Мурсия и е разрушило старчески дом и камбанарията на историческа църква в град Лорка. Регионалното правителство в Мурсия, цитирано от АП, съобщи, че десетки ранени се лекуват на място, болница в града е евакуирана, изпратена е военна част на помощ.

Спасителни екипи, подпомогнати от 150 войници, търсят оцелели под развалините. След труса улиците и площадите се напълниха с хора, потърсили безопасност на открито. Много от тях се страхуват да се завърнат по домовете си. Цялата централна част на Лорка е пострадала сериозно, посочва БТА.

Джон Белини, сеизмолог в американския геофизичен институт в Голдън, Колорадо, заяви за агенцията, че по-силният втори трус е бил с епицентър на 350 км югоизточно от Мадрид на 10 км дълбочина.

Това е най-смъртоносното земетресение в Испания от 1956 г., когато трус в района на Гранада отне живота на 12 души. В страната годишно стават по около 2500 земетресения, но повечето от тях са слаби и хората не ги усещат. През 2005 г. трус в Лорка повреди близо 1000 жилища.

Градът Лорка, чието население наброява 90 000 души, датира от бронзовата епоха и вероятно дължи името си на римляните. Старата му част е плетеница от старинни сгради и тесни улички. През 2005 г. градът преживя земетресение с магнитуд 4,7, при което бяха разрушени почти 1000 домове.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини