В Малта днес гласуват за отменяне на забраната за развод

Избирателите в Малта - страна със силна католическа традиция и единствена в Европа, която забранява развода - ще гласуват днес на референдум за евентуалното му въвеждане в националното законодателство. Референдумът е единствено с консултативна стойност.

Гласоподавателите на острова с население 408 хиляди души ще преценят дали одобряват възможността брачна двойка да се разведе след четири години раздяла, предаде Франс прес.

Малта е една от двете страни в света заедно с Филипините, които забраняват развода. Чили го узакони през 2004 г. под силен обществен натиск. В момента малтийците могат да се разделят законно, но им е много трудно да сключат повторно брак, защото първо трябва да бъде анулиран първият им брак. Тази процедура е дълга и сложна, като обикновено отнема около осем години и рядко бива извършвана от католическите религиозни съдилища.

Единствените две изключения от забраната за развод са за постоянно пребиваващи в чужбина малтийски граждани и при смесен брак между малтийски и чуждестранен гражданин.

Според допитвания в малтийски медии подкрепата за узаконяването на развода води с минимална преднина, но около 40 на сто от избирателите все още се колебаят и може да наклонят везните в едната или другата посока. В Малта католиците са 95 процента от населението и има по една църква почти на всеки квадратен километър площ.

Дори и обаче малтийците да подкрепят узаконяването на развода с голямо мнозинство, парламентът ще трябва да дебатира по въпроса преди евентуално да приеме съответен закон.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини