Германия спира всичките си АЕЦ до 2022 г.

Правителството на Германия обяви решението си за прекратяване експлоатацията на всички атомно електроцентрали в страната до 2022 г., съобщи министерството на околната среда, цитирано от АФП.

До тогава се планира разширяване използването на алтернативни източници на енергия и изграждането на необходимите електропроводи.

Министърът на околната среда коментира, че това ще превърне Германия в първата голяма индустриална държава отказваща се от атомната енергия.

Решението, оповестено от министъра на околната среда Норбърт Рутгер, идва след среща на лидерите в управляващата коалиция ръководена от канцлера Ангела Меркел, продължила от неделя вечерта до ранните часове на понеделник.

Управляващата германска коалиция положи усилия за най-широкия възможен политически консенсус за атомната енергетика на страната, пише „Берлинер цайтунг”.

Германският канцлер Ангела Меркел покани ръководството на опозиционните сили на социалдемократите и зелените, като преди това са били уведомени лидерите на Християндемократическия съюз и на Свободната демократична партия, за обсъждане на детайлите по затварянето на атомните реактори. Разговорите между политическите сили продължиха до късно през нощта.

Непосредствено преди срещата лидерите поставиха въпроса дали трябва да има определена дата за затваряне на реакторите, или трябва да има различни дати. Комисията по етика, създадена от правителството, препоръча спиране на всички атомни реактори до края на 2021 година. Като компромисен вариант е взето решение това да стане до 2022 година.

Дебатите относно отказа от атомната енергия започнаха в Германия след разрушителните земетресение и цунами в Япония, водели до тежка авария в АЕЦ „Фукушима”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини